Acesta este motivul pentru care jocul copiilor trebuie să fie spontan
Data publicării:
Jocul pentru un copil este un moment important de creștere datorită căruia poate învăța să se cunoască pe sine și pe alții și să experimenteze simțul limitelor. Jocul ajută la îmbunătățirea stimei de sine, la eliberarea emoțiilor și la reelaborarea experiențelor interne.

Prin joc, copilul se poate identifica cu personaje reale sau fictive care îl vor ajuta să dea un sens mai mare valorilor și moravurilor.

Jocul unui copil capătă o funcție educativă atunci când:

a) este spontană

b) copilul o gestionează

Când copilul începe un joc (cu soldații de jucărie, mașini, păpuși, construcții, deghizări etc.) își construiește realitatea cu reguli precise care trebuie respectate dacă vrei să te joci cu el/ea.

În jocul său, copilul este directorul acelei situații particulare asupra căreia are putere absolută (ceea ce însă nu se întâmplă în viața reală). Din acest motiv este atât de important să sprijinim jocul imaginativ al copiilor pentru că este un moment în care aceștia experimentează posibilitatea de a se descurca fără alte limite decât cele care le sunt stabilite.

2. Fotografie... (pexels-yan-krukau-8613146_44182200.jpg)

Foto: Yan Krukau/ Pexels

Mai mult, a-i oferi o jucărie înseamnă a accepta că poate alege cum să se joace cu ea indiferent de dorințele noastre sau de modul real de utilizare intenționat de producător.

Spontaneitatea în joc înseamnă a lua inițiativa, a alege cum să joci pentru a-ți afirma libertatea în acea situație particulară.

Stimularea imaginației: Metode eficiente

Jocurile care dezvoltă imaginația îi oferă copilului tău libertatea de a-și lăsa creativitatea la suprafață și de a-și dezvolta libertatea creativă.

Libertatea creativă este foarte importantă, mai ales în copilăria timpurie deoarece ajută la dezvoltarea abilităților de gândire și de asociere; când copiii se joacă într-un mediu creativ, ei sunt expuși la idei și concepte noi.

Un joc de rol ce implică folosirea imaginației permite copiilor să participe într-un mod mai activ decât dacă s-ar juca un joc tradițional.

Astfel, când sunt implicați activ în joc, încrederea lor este sporită, deoarece simt că au luat propriile decizii și că au fost o parte importantă a activității.

Totodată, un joc de rol dezvoltă abilități de comunicare, esențiale în copilărie. Poate fi o modalitate excelentă de a comunica cu copilul și de a-și construi vocabularul.

Jocuri recomandate pentru stimularea imaginației copilului

1.     Joc Montessori pentru dezvoltarea vocabularului - Animale de la fermă

Acest joc de vocabular creativ promovează nu numai gândirea creativă la copii, ci și abilitățile lor lingvistice, învățarea cognitivă activă și imaginația lor!

Iubitele figurine de animale sunt foarte realiste și ușor de înțeles, chiar și pentru copii mai mici! Versatil pentru utilizare la grădiniță și scoală primară. Jocul oferă o mulțime de oportunități de povestire și sortare.

3. Fotografie... (pexels-lukas-296301_15676100.jpg)

Foto: Lukas/ Pexels

De exemplu, puteți răspunde la următoarele întrebări cu copiii de la creșă: Care imagine arata animalul din lateral, din față sau chiar de sus? Care este animalul tău preferat? Animalele și fișele de teme pot fi folosite și în scoală primară în lecțiile generale sau bilingve.

Care este numele animalului (germană/engleză/franceză) și căreia îi aparține el? Care silueta aparține animalului? Unde locuiesc aceste animale?

2.     Punguța cu doi bani - Teatrul de păpuși cu siluete

Cutia se transformă rapid într-o scenă de teatru tridimensională (465*405*410mm), cu personaje tip siluetă, ușor de manevrat cu ajutorul tijelor din lemn.Teatrul poate fi folosit de copii care pot deveni mici actori în povestea preferată.

Recomandare: Creați o atmosferă adecvată pentru punerea în scenă a unei piese de teatru, folosind șapca și o pereche de mănuși negre.

3.     Puzzle 3D - Camera mea

Puzzle-ul conține 59 de piese din spumă. Potrivit pentru dezvoltarea imaginației și a coordonării mână-ochi. Totul este realizat în cele mai mici detalii. Fără instrumente, fără lipici sau foarfece, ușor de asamblat. Acest puzzle îmbogățește cunoștințele copiilor despre arhitectură, le dezvoltă abilitățile cognitive și de asociere. Piesele sunt depozitate într-o cutie din carton cu mâner textil.

4. Fotografie... (pexels-artem-podrez-6941442_05107100.jpg)

Foto: Arten Podrez/ Pexels

Stimularea imaginației copilului: Sfaturi practice

- Inventează scenarii de joacă. Inventarea scenariilor este una dintre cele mai bune modalități de a stimula imaginația.

- Petrece timp în aer liber cu cei mici. Petrecerea timpului în aer liber este o modalitate excelentă pentru familii de a petrece timp de calitate și de a explora natura împreună. Poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă pentru copii de a-și folosi imaginația și de a face mișcare. O simplă plimbare prin parc se poate transforma într-o aventură pentru cel mic; vânătoare de comori, de frunze, de pietricele cu forme inedite, etc.

- Cititul este una dintre cele mai bune modalități de a stimula imaginația. Cu cât un copil citește mai mult, cu atât mai bine se poate dezvolta și extinde cunoștințele. Planifică zilnic cu cel mic o jumătate de oră de lectură, în care să citiți pe rând și să discutați pe marginea subiectului citit. Indiferent că este o poezie, o poveste sau un basm, poate fi distractiv și folositor să discutați despre ea. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel