Rana abandonului. Cinci semne că a ta copilărie influențează relația de cuplu: „Îți este greu să ai încredere că persoana iubită va rămâne?”
A fi părinte nu este deloc ușor. Totuși, specialiștii susțin că anumite comportamente pot face o diferență majoră în relația dintre tine și copilul tău.
Dacă le adopți, nu doar că îl vei inspira, dar vei deveni o prezență de neuitat în viața lui.
Într-un articol publicat de Your Tango, un psiholog împărtășește din propria experiență personală și profesională:„Eu și soțul meu nu suntem experți. Suntem doar părinți care lucrează și cresc un copil împreună de patru ani. Dar începem, treptat, să ne înțelegem tot mai bine”.
Pe baza acestei experiențe, psihologul a identificat trei obiceiuri valoroase, pe care consideră că orice părinte ar trebui să le includă în viața de zi cu zi.
CITEȘTE ȘI Semnele rare care arată că ai fost crescut de un părinte excepțional, potrivit psihologilor
Psihologii spun că aceste trei obiceiuri simple pot face o diferență uriașă în viața de familie. Nu doar că îți vor îmbunătăți relația cu copilul, dar te vor ajuta și pe tine, ca adult, să te simți mai împlinit.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Amintirile din copilărie lasă urme adânci și durabile. Studiile arată că experiențele pozitive din primii ani de viață contribuie la o sănătate mintală mai bună și la un risc mai scăzut de depresie la maturitate.
Este firesc ca unele amintiri să fie legate de reguli sau momente tensionate, însă ceea ce rămâne cu adevărat în sufletul copiilor sunt clipele petrecute împreună: vacanțele, excursiile, mesele în familie, sărbătorile, tradițiile sau chiar gesturile simple dintr-o zi obișnuită.
Toate acestea construiesc o legătură emoțională profundă între tine și copilul tău.
Faptul că ai devenit părinte nu înseamnă că trebuie să renunți la ceea ce iubești. Din contră, păstrându-ți pasiunile vii, le oferi copiilor un exemplu sănătos de echilibru și autenticitate.
„Prioritizarea activităților care contribuie la bunăstarea personală este esențială pentru o educație parentală eficientă și pentru echilibrul emoțional al întregii familii”, explică un specialist.
Neglijarea propriei persoane poate duce la epuizare, anxietate, depresie și relații tensionate în familie. De aceea, bucură-te în continuare de lucrurile care îți aduc energie și încurajează-ți partenerul să facă același lucru.
Pauzele sunt importante și nu e nevoie să te simți vinovat pentru ele. Uneori, e sănătos să te retragi puțin, chiar și fără copii, pentru a-ți reîncărca bateriile.
Potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie, părinții care își oferă timp pentru sine revin în familie mai calmi, mai răbdători și mai disponibili emoțional. Acest lucru se reflectă în relațiile cu copiii și partenerul de viață.
Așadar, nu uita să-ți faci timp pentru tine și să-i oferi același spațiu și partenerului. Pauzele nu înseamnă egoism, ci grijă față de tine și față de cei dragi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un psiholog dezvăluie trei...
Un psiholog dezvăluie trei...