Aceste patru obiceiuri nesănătoase te fac nefericit
Data publicării:
Psihologia spune că, așa cum există obiceiuri care construiesc fericirea, există și obiceiuri care îți sabotează fericirea și care pot fi motivul pentru care te simți din ce în ce mai frustrat, deznădăjduit, negativ și chiar puțin pierdut.

Fericirea nu este o stare permanentă, ci momente mici, cotidiene, care ne oferă satisfacție și pace. Cultivarea fericirii înseamnă să știm să apreciem aceste momente și, mai ales, să știm că este efemeră (dar tocmai de aceea este atât de valoroasă).

Iar obiceiurile noastre joacă un rol important în toate acestea; uneori, fără să ne dăm seama, întreținem obiceiuri care ne îndepărtează de această stare de pace și de bunăstare. Să le observăm, să devenim conștienți de ele și să începem să le schimbăm, este un bun mod de a ne apropia de această fericire.

Care sunt aceste obiceiuri dăunătoare și cum să le schimbăm?

1. Te compari constant cu ceilalți

Ființele umane s-au comparat întotdeauna; este inevitabil și natural. Cu toate acestea, în epoca social media, este și mai ușor să ne comparăm constant cu ceilalți.

De fapt, o facem atât pe rețelele de socializare, cât și în afara lor; pe rețelele de socializare, faptul că vedem fotografiile și realizările perfecte ale altora ne face să ne simțim ușor „nefericiți”, chiar dacă noi avem o mie de lucruri bune în viața noastră, dar în acel moment vedem doar „ceea ce ne lipsește”. Iar acest lucru generează tristețe, frustrare, nemulțumire și chiar un sentiment de nedreptate.

2. Tergiversezi și acumulezi încărcătură mentală.

Procrastinarea este un obicei comun care poate genera stres și anxietate, pentru că ajungem să amânăm sarcinile și, în final, acumulăm muncă, ne simțim vinovați, sarcina mentală crește, începem să ne vorbim de rău... Toate acestea au un impact clar asupra liniștii noastre sufletești.

3. Întreții relații care, de fapt, te defavorizează.

Relațiile au un mare impact asupra fericirii noastre. Dar, uneori, menținem legături cu persoane care ne fac să ne simțim prost (de teama de a spune nu, pentru a nu fi singuri, pentru a nu-l răni pe celălalt). Acestea sunt relații care sunt de fapt negative sau nesuportante. Dar, bineînțeles, acest lucru ne afectează energia și ne reduce starea de bine.

4. Te concentrezi prea mult pe ce e rău
Pesimismul și autocritica constantă sunt obiceiuri mentale care te pot împiedica, de asemenea, să fii fericit. Faptul de a vedea doar partea negativă a lucrurilor, în mod sistematic, și de a te concentra asupra eșecurilor tale, îți limitează capacitatea de a te bucura de viață. Este, de asemenea, nerealist. Există lucruri rele în viață și avem dreptul să le simțim.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel