Acestea sunt gravele consecințe, atunci când devii adult, ale faptului că ai fost crescut de părinți imaturi
Data publicării:
Creșterea într-un mediu în care părinții nu au fost pregătiți emoțional sau matur pentru a face față responsabilităților parentale poate lăsa urme adânci asupra dezvoltării unui copil.

Deși mulți nu conștientizează acest lucru în timpul copilăriei, efectele părinților imaturi devin tot mai vizibile pe măsură ce individul se maturizează.

Fie că vorbim despre o relație instabilă, un sentiment de nesiguranță emoțională sau incapacitatea de a gestiona conflictele și relațiile interpersonale, aceste răni nevăzute pot afecta profund viața adultă a unei persoane. 

O persoană imatură poate fi egocentrică, impulsivă, incapabilă să își regleze emoțiile sau să pună nevoile copilului mai presus de propriile sale dorințe. În cazul părinților imaturi, aceste trăsături se reflectă adesea în comportamente care afectează profund dezvoltarea emoțională a copilului.

Imaturitatea parentală se manifestă în multe forme: părinți care caută constant validarea din partea copiilor lor, care îi percep pe aceștia ca o povară sau îi folosesc pentru a-și umple golurile emoționale. În alte cazuri, părinții pot deveni extrem de protectivi, refuzând să își lase copiii să își dezvolte independența.

Sau, dimpotrivă, pot fi părinți absenți, care își delegă întreaga responsabilitate a educației altor persoane.

Citește și Critică la adresa serialului „Adolescence”. „Speculează cea mai mare frică a părinților de azi și dintotdeauna”

Indiferent de forma pe care o ia, imaturitatea parentală creează un mediu instabil în care copilul se simte nesigur și lipsit de suport.

Aceste trăsături și comportamente pot lăsa răni adânci care vor marca modul în care copilul va interacționa cu ceilalți în viața adultă. Un adult crescut în aceste condiții poate dezvolta dificultăți majore în gestionarea relațiilor, poate manifesta anxietate sau o auto-criticǎ constantă și poate avea o viziune distorsionată asupra propriilor capacități și asupra valorii proprii.

Dificultăți în gestionarea emoțiilor

Probleme în relațiile interpersonale

Autostimă scăzută și complexul de inferioritate

Frica de a lua decizii 

Nevoia constantă de validare

Vezi și Cum reacționează părinții toxici la greșelile adolescentului. Radu Leca: „Ei vor să atragă atenția”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel