„Adolescence”, mini‑serial britanic, propus ca material didactic în școlile franceze
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Adolescenti
O inițiativă lansată de o mamă din Vaulx‑en‑Velin (departamentul Rhône) propune includerea în curricula franceză a mini‑serialului britanic Adolescence, difuzat pe Netflix. 

Argumentul acesteia este că seria, construită în jurul bullyingului, misoginiei online și influențelor toxice, reprezintă un instrument puternic pentru conștientizarea pericolelor din mediul online și din viața școlară.

Citește și Va exista sezonul 2 din Adolescence? Ce știm sigur până acum

Peste 17 000 de persoane au semnat o petiție îndreptată către ministrul Educației, Élisabeth Borne.Seria urmărește evoluția lui Jamie, un adolescent de 13 ani acuzat de uciderea unei colege, iar fiecare episod este filmat într-un plan‑secvență, accentuând realismul și intensitatea subiectelor abordate.

Vezi și „Adolescence”, strigătul de ajutor al unei generații. Ce lecție trebuie să învățăm, ca părinți? Psiholog Ana-Maria Zamfir: „Ei vor testa întotdeauna lucrul ăsta” / VIDEO

Propunerea românească urmează modelului britanic: în Regatul Unit, mini‑serialul va fi introdus în școli - o decizie susținută de premierul Keir Starmer, care subliniază importanța dialogului despre efectele comportamentelor online toxice.

Ce reacție a avut Ministerul Educației

Însă, răspunsul oficial al Franței a fost negativ. Ministerul Educației, prin vocea ministrului Borne, respinge ideea unei introduceri obligatorii a serialului în ore, motivând că există deja resurse pedagogice suficiente și „serii bune” franceze pe teme similare.

Ministrul a precizat însă că inițiativa britanică este „o idee bună” pentru sensibilizarea elevilor la riscurile rețelelor sociale, violenței și sexului, dar nu susține o distribuție generalizată în școli, preferând mobilizarea resurselor publice existente.

În Franța, aproape doi elevi dintr-o clasă sunt victime ale bullying‑ului, iar guvernul a declarat combaterea violenței în școli o prioritate .

Petiția inițiată de mamă sugerează ca serialul să fie difuzat în contextul zilelor de prevenție împotriva hărțuirii, însoțit de discuții facilitate de profesori și psihologi .

România dintre timp, experimentează abordări similare de educație media și emoțională, dar serialul britanic ar aduce un exemplu multimedia internațional.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„S-a pus în genunchi și a sărutat pământul”: Gestul copleșitor al unei tinere imediat ce a ieșit din examenul de Bacalaureat. Imaginea care spune totul despre presiunea trăită de elevi

„M-am săturat!” Profesoară, mesaj tranșant și greu de ignorat: „Mulți părinți s-au cam spălat pe mâini de propriile atribuții. Opriți-vă!”

Nume iubite cândva de părinții români, care au căzut în uitare. Cum a distrus faima destinul unor prenume care erau în vogă în România

Lavinia Stan, despre cât de periculos este să nu recunoști meritele și să confiști bursa: „Copiii pleacă de acasă în fiecare zi ca la muncă! Recunoaștem efortul? Intră epuizați gata în viață”

pixel