Adolescența: Cum să stabilești reguli pentru copiii tăi fără ca aceștia să le conteste
Data publicării:
Adolescența este o perioadă deosebit de delicată atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este o fază fundamentală, marcată de schimbări biologice, sociale și psihologice. 

În acest articol vom vorbi despre importanța educațională a regulilor pentru adolescenți și cum să înveți, ca părinte, să echilibrezi libertatea și regulile în adolescență.

Adolescența este o fază a vieții, între 12 și 24 de ani, o perioadă destul de lungă de timp în care persoana experimentează schimbări fundamentale pentru evoluția sa. Sarcinile de psiho-dezvoltare ale adolescenței sunt:

- separare-individualizare: obținerea independenței față de figurile reale și reprezentările idealizate ale părinților.

- mentalizarea eului corporal: elaborarea unei noi imagini a sinelui plecând de la transformări corporale

- naștere socială: asumarea unui rol recunoscut social

- definiție-formarea valorilor: adolescentul își clarifică ceea ce este important, ideile în care să creadă și să investească emoțional

- subiectivare: proces de asumare a subiectivității care permite stabilirea unui spațiu psihic personal.

Este posibil ca un adolescent, singur, să nu aibă toate instrumentele pentru a face față în mod optim provocărilor acestei faze a vieții. De aceea, un părinte, în perioada adolescenței, este chemat și să educe prin emiterea de regulile cu scopul de a-i ajuta pe adolescenți.

Respectul pentru reguli 

Regulile casei care trebuie respectate în adolescență sunt necesare pentru ca copiii să se poată orienta mai bine prin toate schimbările importante pe care trebuie să le experimenteze. Respectul pentru reguli îl va ajuta pe adolescentul, care pleacă în căutarea propriei identități, să aibă limite sigure în care să se miște în autoexplorare.

Înainte de a înțelege cum să pui reguli copiilor adolescenți și ce reguli să stabilești, vreau să facem o precizare: a stabili reguli este diferit de a impune o comandă. 

Părinții și copiii adolescenți trăiesc o relație de ambivalență firească, alcătuită din comportamente contrastante: un adolescent va simți nevoia de securitate, dar, ca adolescent, va avea și tendința de a se răzvrăti și de a încălca regulile.

‍Părinți și copii: care și câte reguli?

Adolescența este una dintre etapele evolutive ale ciclului de viață al fiecărei persoane, dar reprezintă și o etapă fundamentală în evoluția familiei. Dacă adulții se opun cu rigiditate acestor schimbări naturale, adoptând o atitudine extrem de normativă, aceasta va provoca o respingere la adolescent și, în consecință, închiderea canalelor de comunicare între generații. 

În timp ce, pe de o parte, copiii au nevoie de reguli de comportament care să-și „conțină” explorarea, pe de altă parte ei resping o atitudine rigidă care blochează tendința naturală de a experimenta. Rezultatul va fi cel al unui adolescent rebel care va contesta regulile, nu le va respecta și le va încălca ori de câte ori va avea ocazia.

‍Cum să pui reguli în familie

Comunicarea este un element cheie în aplicarea regulilor pentru un adolescent. Să vedem cum un părinte poate comunica regulile copiilor lor adolescenți și cum îi poate ajuta să respecte regulile:

- Fii clar: fiecare regulă trebuie să fie bine înțeleasă, astfel încât adolescentul să nu o interpreteze ca pe o impunere.

- Stabiliți un dialog: regulile educaționale pentru adolescenți sunt cu adevărat așa atunci când se bazează pe o complicitate sinceră. Un adolescent va putea să se deschidă mai mult dacă știe că poate conta pe ascultarea activă a părintelui.

- Fii consecvent: odată ce anumite reguli au fost stabilite, părintele trebuie să aibă capacitatea de a le menține, fără a fi prea strict sau prea permisiv.

- Ai răbdare: încercarea de a-i face pe adolescenți să respecte regulile fără să țipe, de exemplu, va fi o modalitate excelentă de a nu-l face pe adolescent să se închidă și de a-l împinge să nu le respecte.

- Ascultă: ascultarea motivelor și nevoilor copilului tău va ajuta la stabilirea unor reguli durabile care vor fi mai eficiente la un adolescent care are dificultăți în a respecta regulile. Dacă, de exemplu, mustrarea pentru nerespectarea regulilor va avea ca rezultat propoziții de genul „trebuie să o faci pentru că așa am decis eu”, pregătește-te pentru un adolescent care încalcă regulile

-Fii disponibil: lasă autonomia potrivită și fii disponibil, de exemplu, pentru a-ți însoți copiii în locurile în care doresc să meargă fară a le impune prezența, va fi util atât pentru a înțelege ce medii frecventează cât și pentru a-i anunța că pot oricând conta pe părinții lor.

Nu este întotdeauna ușor pentru un părinte să-și asume aceste comportamente. Cu toate acestea, este posibil să se creeze o integrare între generații, favorizând o creștere a înțelegerii empatice și a interdependenței.

Sarcina părinților este de a respecta dimensiunea adolescentă fără a renunța la stabilirea unor limite, de a contribui la trecerea la maturitate ținând cont de caracterul universal al unor schimbări din adolescență și de a asculta esența „adolescentului interior”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: adolescenta  crestere  parinti  reguli 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel