Adolescenți și chirurgie estetică: când să spui da (puține cazuri) și când să spui nu?
Data publicării:
Vor să arate diferit și să semene cu idolii lor. Acesta este motivul pentru care adolescenții apelează din ce în ce mai mult la chirurgie și medicina estetică. Să vedem cum ar trebui să se comporte părinții atunci când se confruntă cu solicitările lor.

Adolescenți și chirurgie estetică. Părinții și profesioniștii se întreabă când să spună da și când este potrivit să spună nu. Problema, de altfel, este delicată pentru că, dacă pe de o parte cererea tinerilor de a-;i face cteva retu;uri estetice este în creștere, pe de altă parte sunt multe motive pentru care este necesar să fii foarte precaut. 

Relația dintre adolescenți și chirurgia estetică

Așa cum se întâmplă și cu adulții, cererea de retușuri a explodat după perioada de restricții asupra vieții sociale impuse de izolare. 

Buze mai voluminoase. Cea mai răspândită cerere se referă la buzele cu retușuri care merg sub denumirile mai mult sau mai puțin evocatoare și imaginative de buze cireșe, buze rusești, buze de divă, French Kiss. Dorința este de a obține un efect de plenitudine la fel ca modelele pe care le văd adolescenții petrecând ore întregi pe rețelele de socializare. Atenție, totuși, deoarece acestea sunt creșteri de volum care sunt adesea disproporționate față de armonia feței, în special a unei fețe tinere care încă nu își definește pe deplin trăsăturile.

Gropițe în obraji. O altă tendință care vine din Statele Unite și devine din ce în ce mai populară și în țara noastră este cea a „gropițelor” în obraji. Un obiectiv care se realizează cu așa-numita „dimpleplastie”, operație care se efectuează într-un ambulatoriu sub anestezie locală, îndepărtând din interior (adică din gură) puțină grăsime și mușchi în centrul obrazului, astfel încât să se creeze „gropița”. Chiar și în acest caz trebuie să fii foarte atent deoarece este o procedură destul de invazivă care nu este lipsită de posibile efecte nedorite.

Citește și: Chirurgia estetică sub 18 ani: bullying și „înlăturarea defectelor”. Iată daunele emoționale pe care acestea le produc

Pomeții evidențiați. Un alt trend este împrumutat de la modele și influenceri care presupune îndepărtarea bilei Bichat, „mingea” de grăsime care face obrajii plinuți. Îndepărtându-l, obțineți un obraz scufundat, „uscat”, care evidențiază și mai mult pomeții. Operația, care durează aproximativ o jumătate de oră sub anestezie locală, presupune îndepărtarea micului depozit de grăsime din interiorul obrazului. Există multe riscuri care sugerează un NU ferm acestei proceduri la persoanele foarte tinere, de la infecții bucale, până la vânătăi și umflarea feței, până la situații și mai grave precum probleme de mestecat, afectarea glandelor salivare și a nervilor faciali cu pierderea sensibilității obrazului și asimetria feței.

Ochi de „vulpe”. Ochii Foxy, care sunt atât de populari astăzi, au o formă alungită și o coadă răsturnată. Ei pot fi obținuți prin introducerea unor fire speciale care ridică colțul ochiului.

Prin lege, împlinirea vârstei de 18 ani este cerința indispensabilă pentru a fi supus unor operații chirurgicale majore, în primul rând pentru că este necesar să aștepți o dezvoltare completă pentru a da retușului estetic o valoare definitivă dar și pentru ca orice intervenție chirurgicală și medicina estetică nu este lipsită de riscuri.

Prin urmare, dacă adulții trebuie să fie atenți, acest lucru trebuie făcut cu atât mai mult pentru adolescenți pentru a evita eventualele daune permanente. Chiar și cu cele mai blânde proceduri trebuie să fii atent. Nu există interdicții oficiale pentru fillerul care crește volumul și pentru Botox despre care mulți tineri cred, și în mod greșit, că poate fi benefic pentru a preveni ridurile.

Chirurgie estetică și minori: argumente pro

Sunt unele cazuri în care, întotdeauna cu acordul părinților, se poate interveni înainte de vârsta majoratului și acestea sunt acelea în care defectul pe care se dorește a-l corecta este o sursă de disconfort psihologic profund.

Cel mai clasic caz este cel al așa-numitelor urechi proeminente: la 12-14 ani urechile au ajuns la maturitate anatomică și pot fi supuse unei operații estetice. Un ajutor important pentru recâștigarea stimei de sine și îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți.

Cu toate acestea, trebuie să aveți întotdeauna mare grijă. Unele probleme fizice pot fi o adevărată sursă de disconfort. Să nu uiți, însă, că adolescența este o fază în care dorința de a-i face pe plac altora și dificultățile de a te accepta te pot împinge să adauge o importanță excesivă retușului estetic.

Cum să te comporți când te confrunți cu solicitările copiilor?

Chiar și când vine vorba de adolescenți și de operații estetice, rolul părinților este pe cât de elementar, pe atât de complex.

Rolul delicat al părintelui ar trebui să fie acela de a aprofunda motivele din spatele solicitării. De aici ar trebui să înceapă un drum, cu sprijinul unui profesionist, care să le permită tinerilor să scoată la iveală fragilitățile psihologice care i-au împins să caute schimbarea.

Numai în acest fel pot ajunge să se vadă diferit și să înțeleagă dacă și cât de mult medicina estetică și chirurgia îi pot ajuta cu adevărat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: adolescenti  chirurgie estetica  parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel