15 ianuarie: Ziua Culturii Naționale. Cele mai frumoase poezii pentru copii, scrise de Mihai Eminescu
În România, situația copiilor aflați în sistemul de protecție socială este una alarmantă, deoarece țara noastră deține un trist record european la numărul acestora. Adopția unui copil în România este un proces extrem de îngreunat, ceea ce contribuie la persistența acestor cifre îngrijorătoare. Zeci de mii de copii români sunt încă în așteptarea unei familii adoptive, însă majoritatea dosarelor lor nu sunt finalizate, iar numărul de potențiali părinți adoptivi este redus.
În anul 2021, doar aproximativ 1.500 de copii au avut parte de șansa unei adopții, iar tendința în 2022 pare să fie una similară. Mai mult, mulți dintre copiii instituționalizați ajung să fugă din centrele de plasament, ajungând în situații de stradă, iar autoritățile se confruntă cu dificultăți în a-i recupera. Procesul de adopție în România implică o birocrație amplă și solicitări complexe de documentare, care atestă nu doar capacitățile financiare ale părinților, ci și condițiile de viață adecvate pentru creșterea unui copil.
- o copie a buletinului sau a cărţii de identitate, o copie a certificatului de naştere, o copie a certificatului de căsătorie, certificatul de cazier judiciar, copie de pe titlul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosință a locuinței, adeverinţă de venit, adeverinţă medicală, etc.
Citește și „Completări la Legea adopţiei - promulgate de preşedintele Iohannis. Despre ce este vorba”
- o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că persoana respectivă a locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele şase luni, dar şi despre o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că solicitantul sau solicitanţii nu au fost decăzuţi din drepturi părinteşti şi nu au copil sau copii în sistemul de protecţie socială.
Un prim pas pe care românii care vor să adopte un copil trebuie să-l facă este obţinerea unui atestat de părinte adoptator. Cum era de aşteptat, procesul este unul extrem de stufos. Pe lângă clasicul dosar plin cu documente, de la copii de pe actele de identitate până la adeverinţele de venit şi cele care să ateste caracterizări efectuate de unii colegi, şefi şi subalterni de la locul de muncă, vorbim şi despre o evaluare.
Şi nu orice evaluare pentru că, totuşi, este în joc viaţa unui copil. Prin intermediul evaluării sunt analizate caracteristicile psihologice, sociale, medicale, etc, atât a persoanelor care solicită efectuarea unei adopţii, cât şi a rudelor, potrivit observatornews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În 2024, românii au demonstrat...
Cel mai scump oraș din lume se...
Fiecare mamă își dorește ca...