Aerul din burtica nou-născuților: cauzele și cum să îi ajutăm pe cei mici să-l elimine
Data publicării:
Care sunt cauzele apariției aerului în burtica nou-născuților și de ce este adesea folosit greșit termenul de „colici”? Care sunt manevrele și remediile recomandate pentru a-i ajuta pe micuții noștri să elimine excesul de gaz.

Trebuie să avem în vedere că, atât la copiii alăptați, cât și la copiii hrăniți cu lapte praf, o parte din zaharurile conținute în lapte (reprezentate în mare parte prin lactoză) rămân în mod normal nedigerate în intestin. În consecință bacteriile prezente în tubul digestiv atacă acești carbohidrați determinând fermentarea lor și deci dezvoltarea gazelor. De asemenea, este posibil ca bebelușul care este hrănit cu biberonul sau folosește suzeta să ingereze aer în timp ce suge.

Copiii nu sunt toți la fel: unii produc cantități mai mari de aer în burtă sau au mai multe dificultăți în a-l expulza decât alții.

În ultimă instanță, aerul din burtica nou-născuților este un fenomen fiziologic, care continuă în primele luni de viață, în timp ce cei mici perfecționează „tehnicile” de eliminare relevante.

Colica există?

Faptul că sugarii plâng seara din cauza durerii provocate de aerul din burtă este privit ca un adevăr absolut și de necontestat, atât de mult încât vorbim de „colici”, termen care se referă la durerile violente provocate de contracții a acelor viscere (în acest caz colonul) care sunt dotate cu un perete muscular. În plus, aceste colici sunt definite ca fiind „gazoase”, adică cauzate de acumularea de gaz.

Dovada definitivă și incontestabilă a acestei concatenări aer-durere-plâns ar fi prin observarea comportamentului copiilor în timpul colicii în sine: plâns disperat, față roșie, mișcări continue ale brațelor și picioarelor, burtă umflată,etc...

Toate acestea se întâmplă inexorabil în acel interval orar de după-amiază/seară.

Ce să faci când nou-născutul are „aer” în burtică?

Care sunt manevrele și remediile pentru eliminarea aerului din burtica nou-născutului? Cum pot copiii să scape de aceste acumulări temporare de aer? Pe de o parte pe gură la sfârșitul mesei și pe de altă parte prin expulzarea aerului din intestin, dar aceste manevre necesită și un anumit antrenament pentru a deveni eficiente.

Pe scurt, trebuie să-i oferi micuțului timp să învețe să elimine ceea ce este în exces: de fapt, în primele luni nu este neobișnuit să vezi copii înroșindu-se la față, țipând și scuturându-și brațele și picioarele într-un efortul de a obține rezultatul dorit.

Pentru a-i ajuta să expulzeze aerul, poate fi util să-i așezi pe spate și, ținându-i de picioare, să-și miște picioarele delicat de parcă ar merge pe bicicletă.

Alimentația mamei care alăptează nu trebuie schimbată (nu s-a demonstrat vreodată nicio legătură cu aerul din burtica bebelușilor), la fel cum nu este necesară schimbarea tipului de lapte formula.

La copiii alăptați, unele cercetări par să sugereze că anumite probiotice („fermenți lactici”) pot scurta durata plânsului, dar din moment ce totul rămâne de dovedit și nu există dovezi științifice solide în acest sens, nu recomandăm utilizarea lor.

În ceea ce privește medicamentele, unii pediatri recomandă Simethicone, un produs de picătură destul de popular, care are capacitatea de a dizolva bula de gaz în multe bule mici care sunt ușor de eliminat. Autorizat pentru utilizare la copii și de FDA, care este agenția americană responsabilă de medicamente, nu s-a dovedit niciodată a funcționa mai mult decât „placebo”, care constă într-un produs lipsit de orice acțiune farmacologică, al cărui rezultat posibil este bazat doar pe efectul psihologic.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: aer in stomac  bebelusi  colici  eliminare gaze  gaze  stomac 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel