Burse școlare 2025: Câți bani iau în acest an elevii care obțin rezultate foarte bune la învățătură sau care sunt din medii defavorizate
Dr. Celso Arango, șeful secției de psihiatrie pentru copii și adolescenți de la Spitalul Gregorio Marañón și administrator al Fundației SOL, o organizație non-profit dedicată promovării unui mediu digital sigur și sănătos pentru copii și adolescenți, explică cum stă treaba.
Expertul subliniază relația pe care această expunere la rețelele sociale o are cu stima de sine a copiilor noștri și, deși subliniază că intervin mulți alți factori și că nu toți adolescenții care le folosesc își vor vedea stima de sine diminuată, consideră că copiii sub 13 ani nu ar trebui să aibă acces la rețelele sociale.
Cu toate acestea, datele arată clar că, la această vârstă, băieții și fetele sunt mai mult decât obișnuiți cu acestea, deoarece 96% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani au cel puțin un dispozitiv electronic pentru uz personal, un procent care este de aproximativ 40% în cazul copiilor sub 6 ani, conform raportului Percepții privind impactul conținutului digital asupra copiilor și adolescenților, elaborat de Fundația SOL în colaborare cu firma de consultanță GAD3 și Fundația Nemesio Díez.
Lucrul fundamental aici este că nu se poate vorbi categoric, nu există lucruri care sunt întotdeauna rele sau întotdeauna bune. Deci, un lucru este utilizarea și un alt lucru este utilizarea greșită.
Ceea ce poate afecta stima de sine a adolescenților este, în primul rând, abuzul, deoarece acesta afectează în principal adolescenții mai vulnerabili, care sunt mai preocupați de percepția socială, de imaginea pe care ceilalți o au despre ei și care sunt excesiv de dependenți de terțe părți.
Există numeroase studii care arată că adolescenții cu trăsături de personalitate anormale sau cu anumite patologii mintale pot suferi o scădere a stimei de sine cauzată de rețelele sociale. Însuși creatorii acestor rețele știu acest lucru și dispun de studii în acest sens, ca în cazul Instagram.
Este important să subliniem faptul că utilizarea abuzivă a rețelelor sociale, și nu rețelele în sine, este cea care agravează problemele existente, cum ar fi depresia sau stima de sine scăzută.
Această situație poate fi consolidată și agravată, deoarece cele mai mici expresii negative din partea unor terțe părți pot avea un impact foarte semnificativ. Acest lucru s-ar întâmpla în același mod direct, de exemplu prin intermediul părinților.
Problema rețelelor sociale și a internetului este că acestea sunt disponibile 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, astfel încât riscul de utilizare abuzivă se multiplică și crește exponențial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.