Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice
Data publicării:
A deveni părinte este o experiență care îți schimbă viața și, deși este extrem de împlinitoare și recompensantă, acest drum vine și cu o serie de provocări. 

În plus, din cauza pandemiei, părinții au suferit o epuizare considerabilă în ultimii ani. Totul poate începe să pară destul de copleșitor – dar nu subestima puterea afirmațiilor pozitive pentru părinți.

Afirmațiile sunt mantrascuri scurte pe care le poți recita pentru tine, iar experții au vorbit de mult timp despre efectele lor pozitive asupra sănătății mintale, încrederii în sine și viziunii generale asupra vieții.

Ca părinte, este posibil să te îngrijorezi constant de sănătatea, fericirea și dezvoltarea copilului tău. Folosind afirmații pozitive pentru părinți, poți combate orice gânduri negative și îți poți recâștiga controlul asupra emoțiilor tale.

Citește și Poate un părinte să nu-i placă la fel de mult pe copiii săi, dar să-i iubească în mod egal?

„Chiar dorința de a începe să folosești afirmații arată că ești conștient de puterea pe care o ai de a face gânduri și alegeri intenționate care pun bazele bunăstării tale,” spune Christina Furnival, LPCC, consilier pentru copii și familii, autoare și mamă a două copii, potrivit The Bump.

Recitarea efectivă a afirmațiilor îți antrenează creierul să folosească tipare de gândire specifice care sunt utile și încurajatoare, susținându-ți reziliența în rolul de părinte.

Știința susține acest lucru: un studiu din 2016, folosind RMN-uri, a găsit o corelație pozitivă între afirmații și creșterea valorii de sine.

Frumusețea afirmațiilor pozitive pentru mame și tați este că sunt propoziții scurte pe care le poți reaminti rapid în orice moment al zilei.

Nu există un singur mod corect de a le încorpora în rutina ta – în schimb, „joacă-te cu momentul și descoperă ce ți se potrivește”, spune Furnival.

Ea le împarte în două categorii: afirmații zilnice și afirmații folosite în momentele dificile, oferind sfaturi despre cum să le folosești pe ambele pentru a-ți crește încrederea în tine și a-ți calma frustrările.

Afirmații pentru părinți de folosit zilnic

„Sunt cea mai bună mamă/tată/îngrijitor pentru copilul meu.”
„Sunt un părinte suficient de bun.”
„Astăzi este o zi nouă pentru familia noastră.”
„Trăiesc o viață plină de iubire.”
„Fac tot ce pot pentru familia mea și este suficient.”
„În ciuda provocărilor, copiii mei se simt iubiți și în siguranță.”
„Nu doar că este în regulă să cer ajutor, dar merită ajutor.”
„Sunt recunoscătoare pentru copiii mei, partenerul meu și familia mea.”
„Cred în mine și accept că sunt suficient.”
„În fiecare zi învăț și devin un părinte mai bun.”
„Prin grija față de mine, le arăt copiilor mei valoarea îngrijirii de sine.”

Afirmații pentru părinți de folosit în momentele dificile

„Copilul meu nu îmi face probleme, el/ea trece printr-o perioadă grea și eu pot ajuta.”
„Voi respira și voi răspunde calm în acest moment.”
„Părinția are urcușuri și coborâșuri, iar eu pot face față acestora.”
„Nu iubesc aceste lupte, dar iubesc copiii mei.”
„Eu și copilul meu învățăm pe măsură ce mergem.”
„Voi alege să fiu un model pentru ceea ce vreau să văd în copiii mei.”
„Chiar și în momentele grele, copiii și familia mea mă iubesc în continuare.”
„Este în regulă că am avut un moment sau o zi proastă. Și asta va trece.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Prof. Petruț Rizea: "Copilul din mine nu a plecat"

”(...)Pe atunci, totul părea posibil.”



Cele mai noi articole

Presiunea familiei influențează fertilitatea?

„Și voi, când vă hotărâți?” este o întrebare clasică în...


Top citite
Cele mai frecvente expresii folosite de mame în timpul nașterii. Moașă: „Nu trebuie să vă cereți scuze, aceste aspecte nu contează!” / FOTO: freepik.com @DC Studio

Cele mai frecvente expresii folosite de mame în timpul nașterii. Moașă: „Nu trebuie să vă cereți scuze, aceste aspecte nu contează!”

Lecția de parenting a unei mame milionare: „Asta este mai valoros pentru copil decât să-l înscrii la activități pentru care părinții sunt dispuși să plătească oricât” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @julliafedorova

Lecția de parenting a unei mame milionare: „Asta este mai valoros pentru copil decât să-l înscrie la activități pentru care părinții sunt dispuși să plătească oricât”

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Universitatea Harvard demonstrează că o metodologie educațională mai puțin cunoscută este mult mai eficientă decât cred majoritatea / FOTO: freepik.com @dotshock

Universitatea Harvard demonstrează că o metodologie educațională mai puțin cunoscută este mult mai eficientă decât cred majoritatea

pixel