Află dacă ești un părinte „meșteșugar” sau „grădinar”
Data publicării:
Căutând cu orice preț să-și modeleze copiii, părinții „meșteșugari” pot avea consecințe asupra sănătății lor mentale, susține Alison Gopnik, specialistă în psihologia copilului.

Ești mai degrabă un părinte „meșteșugar” sau un părinte „grădinar”?

Potrivit lui Alison Gopnik, profesoară de psihologie și filozofie la Universitatea din California și autoare a cărții The Gardener and the Carpenter, publicată în 2018, există mai multe tipuri de părinți.

Citește și Trăsăturile unui adult care ÎNCĂ se străduiește să câștige aprobarea părinților lui

Pe de o parte, părintele „meșteșugar” tinde să creadă că își poate modela copilul.

„Ideea este că, dacă faci lucrurile corecte, înveți abilitățile potrivite, citești cărțile corecte, vei putea să-ți modelezi copilul pentru a deveni un anumit tip de adult”, explică specialista în cartea sa.

Sursa foto: freepik.com@bristekjegor

Dimpotrivă, părintele „grădinar” se preocupă mai puțin de ce va deveni copilul său la vârsta adultă, potrivit Parents.fr.

În schimb, el decide să-i ofere pur și simplu un spațiu protejat în care să exploreze, cu scopul de a „crea un ecosistem bogat, hrănitor, dar și variabil, diversificat și dinamic”.

Concluzia pe care o făcea Alison Gopnik acum câțiva ani este simplă: mulți părinți sunt „meșteșugari”, dar ar trebui să încerce mai degrabă să se transforme în „grădinari”.

Părinții „meșteșugari” ar fi mai anxioși și mai nefericiți... iar copiii lor la fel!

De fapt, potrivit acestei specialiste care a studiat dezvoltarea copiilor de-a lungul multor ani, părinții „meșteșugari” tind să se concentreze prea mult asupra a ceea ce vor deveni copiii lor la vârsta adultă.

Vezi și Semne că ai sindromul fiicei mai mari și că încă te afectează ca adult

Drept urmare, aceștia pot dezvolta anxietate, tensiune sau tristețe și pot transmite aceste emoții și propriilor copii.

„Suntem atât de preocupați de viitorul acestor copii, încât nu suntem dispuși să le oferim autonomia de care au nevoie pentru a putea lua riscuri și a porni în explorarea lumii”, susține Alison Gopnik.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel