Ajutor financiar pentru mamele minore. România rămâne țara cu cea mai mare rată din Uniunea Europeană
Data publicării:
Mamele minore care își continuă studiile primesc o bursă lunară de 700 lei până la finalizarea învățământului obligatoriu. 

Acest sprijin financiar este acordat până la absolvirea clasei a XII-a, chiar și în cazul în care beneficiara împlinește 18 ani pe parcurs.

Bursa destinată mamelor minore este un sprijin acordat tinerelor pentru a încuraja continuarea studiilor, prevenirea abandonului școlar și reducerea riscului de eșec educațional.

Citește și STUDIU: acesta este tipul de mamă care are cele mai mari șanse să trăiască mult

Bursa este destinată elevelor din învățământul preuniversitar de stat care s-au reintegrat într-o unitate de învățământ, urmează cursurile de zi și au în îngrijire propriul copil. Conform metodologiei-cadru, „reintegrarea” se referă la reluarea studiilor după naștere, atât timp cât eleva rămâne minoră.

Tinerele mame care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa pentru luna respectivă.

Care sunt documentele necesare pentru acordarea bursei:

SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Pentru a beneficia de bursa destinată mamelor minore, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună la unitatea de învățământ următoarele documente:

o cerere semnată de părinte/reprezentantul legal

certificatul de naștere al copilului aflat în îngrijirea elevei.

Această bursă poate fi cumulată cu alte tipuri de burse școlare, conform metodologiei-cadru în vigoare.

Sprijinul financiar este acordat pe durata cursurilor școlare, inclusiv în perioadele de pregătire și susținere a examenelor naționale, precum evaluarea națională, bacalaureatul (prima sesiune), certificarea calificării profesionale și stagiile de pregătire practică.

Potrivit unui raport publicat de Ministerul Educației în octombrie 2023, peste 700 de eleve au beneficiat de această bursă.

România, în top cu cele mai multe mame tinere

SURSA FOTO: Freepik.com@yanalya

România se confruntă cu o problemă destul de gravă, iar cifra e alarmantă: țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de mame minore. 

Conform celor mai recente statistici furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a mamelor minore, înregistrând 8.024 de adolescente sub 18 ani care au devenit mame în 2021.

Deși numărul acestora a scăzut ușor față de 2020, când erau raportate 8.276 de cazuri, România se află în continuare pe primul loc în acest clasament, depășind semnificativ celelalte state membre ale UE.

Dintre cele 8.024 de mame minore, majoritatea aveau 17 ani, cu un total de 3.446 de cazuri. Aproape 2.424 dintre ele aveau 16 ani, iar 1.409 aveau 15 ani.

De asemenea, un număr îngrijorător de 745 de fete au devenit mame între 10 și 14 ani, înregistrându-se o ușoară creștere față de 2020, când erau 731 de cazuri.

La nivelul Uniunii Europene, numărul mamelor minore a scăzut ușor în 2021, ajungând la 27.845, comparativ cu 29.505 în 2020. Printre statele cu cele mai multe cazuri se numără Franța, cu 3.479 de mame minore, Bulgaria – 2.976 și Germania – 2.830. La polul opus, Luxemburg a raportat cel mai mic număr, cu doar 14 cazuri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Ministrul Educației: „Gramatica trebuie readusă la liceu”

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, spune...

Cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani

Tot mai puțini români decid să devină părinți.

Burse școlare pentru elevii români

Plata burselor școlare în februarie 2025. Elevii primesc peste 350 de lei...



Cele mai noi articole

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel