Alertă demografică în România! De ce cred românii că a scăzut natalitatea și ce s-ar mai putea face: „Tinerii nu mai sunt interesați, statul nu-i ajută!” / VIDEO
Data publicării:
Potrivit statisticilor oficiale, populația României este într-o scădere dramatică de la un an la altul. În prezent, cifrele arată că suntem în jur de 19 milioane de români în țară. În 2050, se estimează că vor mai rămâne în România doar 14 milioane de oameni.

România se confruntă cu o realitate demografică alarmantă, conform datelor recente. În primul trimestru din 2023, numărul nașterilor a atins un nou minim istoric, cu puțin peste 73.000 de copii venind pe lume. Această cifră reprezintă o scădere semnificativă față de perioadele anterioare și marchează un declin demografic accentuat pentru țară.

Statisticile indică faptul că acest număr este cel mai mic înregistrat în ultimii 145 de ani, subliniind o tendință îngrijorătoare în evoluția demografică a României.

„Cred că nu mai sunt interesați”

Dana Mihai, jurnalistă DC News, a întrebat românii de ce cred ei că natalitatea a scăzut. 

„Pentru că au crescut prețurile la locuințe, noi ne dorim să copilărim cât mai mult, să călătorim... Nu avem bani să și călătorim și să strângem bani de casă. Nu ne dorim copii prea devreme ca să fim noi stabili. Dacă aș avea bani aș face și în 2 ani copii. Adică pe la 25 ani. Dacă ai bani. Dacă nu ai bani, mai aștepți”, a spus o tânără.

„Majoritatea din cauza posibilităților sau cum e noua modă mai nou: nu sunt copiii de ei”, a mai adăugat o româncă.

Un alt punct de vedere a sugerat că fenomenul ar putea fi legat de cultura europeană: „Cred că ține de cultura europeană pentru că foarte mulți sunt preocupați de cariera lor, muncesc mai mulți ani, așteaptă mai mulți ani să aibă venituri cât mai mari ca să poată să asigure un viitor cât mai bun copiilor. În același timp, mă gândesc că ține și de un stil de viață hedonistic. Spre deosebire de strămoșii noștri toți vrem să fim prin Ibitza, petreceri cu prietenii. Suntem individualiști. E o problemă pentru natalitatea țării. În câteva generații ne înjumătățim și va trebui să avem populație emigrantă pe lângă populația țării. O să avem și populație îmbătrânită. E o chestiune și să te ajute statul, să te încurajeze să faci copii. Să te ajute cu educația, cu grădinițe”, a spus un alt tânăr.

O altă perspectivă a evidențiat problema infertilității și presiunea carierei asupra deciziei de a avea copii: „Cred că pe lângă faptul că nu mai sunt interesați să se stabilizeze, să aibă o căsnicie, o responsabilitate, mulți se confruntă cu infertilitatea. E destul de greu. Să investighezi, să te duci la medici, e destul de costisitor, dar se rezolvă. Trebuie doar să vrem. Este și o concepție mai europeană, ne luăm cu vâltoarea vieții, vrem să le facem pe toate în carieră și când ajungem să vrem copii, corpul deja ne zice e prea târziu”, a spus o altă româncă.

În final, o altă româncă a subliniat lipsa de interes și sprijinul insuficient din partea statului: „Cred că nu mai sunt interesați, le este comod să trăiască așa și nici oportunitățile pentru viitor nu mai sunt ce trebuie. Statul nu-i ajută suficient”.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel