Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO
„Acasă, burnout-ul acesta despre ce este? Despre epuizare!” a spus Alexandra Șerb. Ea a explicat că părinții, de multe ori, contribuie la această epuizare. „Epuizarea aceasta, cumva și noi ca părinți o putem gestiona pentru că noi punem presiunea. Vine și de la școală pentru că trebuie să acoperim materia, dar să spunem că se acoperă, că la școală se face treaba. Dar, eu ca părinte vreau în plus! Vreau să-l duc pe copil și la aia și la aia și la aia... Aici e problema!”
Alexandra Șerb subliniază importanța unui echilibru sănătos: „Trebuie să existe echilibru pentru că noi funcționăm în cicluri de rest & digest, de on & off. Noaptea dormim, dimineața ne trezim, facem treabă și tot așa. Dacă avem o perioadă mai stresantă, avem nevoie să ne dăm voie să avem o perioadă mai relaxantă. Asta nu este un moft, este despre cum funcționează sistemul nostru nervos pentru ca să nu ajungem la epuizare”.
Pentru copii, echilibrul între activitățile școlare și cele recreative este esențial.
„Mai ales copiii, care sunt în plin proces de dezvoltare, au nevoie ca în zi să alterneze concentrarea cu activități relaxante, timp de teme cu joacă, timp de muncă structurată cu timp în care se plictisesc, nu fac nimic”, a mai spus Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Experta a subliniat cum presiunea părinților poate contribui la epuizarea copiilor, chiar și atunci când intențiile sunt bune.
„Părintele poate să spună, din dorința de a-l pune pe copil să facă aia și aia, `aa, lasă că-l trimit la tenis și e distractiv, nu e așa solicitant`. Sau orice activitate care pare relaxantă pentru părinte. Dar, faptul că-l trimit la o activitate, acolo se cer niște lucruri. Nu are spațiul, timpul să decidă dacă vrea să se plictisească, dacă vrea să alerge, dacă vrea să se joace cu Lego sau să stea sau să facă ce vrea el”, a explicat Alexandra Șerb.
„Mamă la pătrat” a subliniat necesitatea de a le oferi copiilor libertatea de a-și gestiona timpul și activitățile.
„Trebuie să le dăm copiilor ocazia în zi să aibă joacă liberă și să decidă ei ce fac cu timpul lor. Cred că este foarte important! Chiar dacă eu am senzația că-l trimit undeva și e plăcut să se ducă acolo. Copilul trebuie să demonstreze ceva acolo, trebuie să bifeze niște task-uri și acolo”, a mai spus Alexandra Șerb.
Mesajul Alexandrei este clar: copiii au nevoie de timp liber neprogramat, în care să poată alege singuri ce vor să facă. Aceasta este esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă și pentru prevenirea epuizării cauzate de activitățile structurate excesive. Părinții trebuie să înțeleagă că, uneori, cea mai bună activitate pentru copil este să nu facă nimic planificat și să aibă libertatea de a explora și de a se juca liber.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Indiferent dacă este mic sau...