Alexei Acsinte, despre „mult cântatul dicton «educația adresată copilul»”. Ce înseamnă învățarea cu sens? „M-aș bucura ca primul lucru la care să se gândească cel care face educație să fie ăsta!”
Data actualizării:
Data publicării:
Ce înseamnă cu adevărat „învățarea cu sens”? Alexei Acsinte, trainer educație și antreprenor, a explicat la Părinți Prezenți, cu exemple reale, cum se transformă copiii atunci când educația este despre ei, pentru ei. 

„Ce înseamnă «învățarea cu sens»? Cum se schimbă un copil atunci când ceea ce învață are legătură cu viața lui, cu emoțiile lui, cu lumea reală?” a întrebat moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc.

Răspunsul a venit din partea lui Alexei Acsinte, un om care lucrează direct cu copiii și care, în loc de teorii seci, a adus în discuție o poveste adevărată. O poveste despre cât de mult poate schimba educația atunci când e făcută cu inimă.

Alexei Acsinte spune tranșant un adevăr greu de digerat de sistem: deși ne place să repetăm că educația e despre copil, în practică, de cele mai multe ori, copilul e ultimul pe listă.

„E mult cântatul dicton «educația orientată și adresată copilului», dar asta e doar o lozincă de foarte multe ori, deși ea incumbă un mare adevăr. Ca educația să aibă sens, ea trebuie să-i fie dedicată copilului și copilul să fie pionul principal.

Trainerii noștri au multe ședințe de pregătire. O parte din timpul ședinței de pregătire este despre conținut, dar cea mai mare parte a ședinței de pregătire este despre copii, despre fiecare copil în parte.

Trainerii vin și pun în același coș informații, percepții, interacțiuni pe care le-au avut cu fiecare copil în parte, astfel încât să reușească să-și creeze fiecare un tablou cât mai clar despre fiecare, astfel încât pe viitor să poată interpreta comportamentele corect și să poată veni către copil cu ceea ce i se potrivește lui pentru că nu același lucru se potrivește tuturor copiilor, a explicat Alexei Acsinte la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

CITEȘTE ȘI „Perioada preșcolară e precum fundația unei case. E important să fie de calitate, altfel se prăbușește totul!” Lecția importantă oferită de Ana Acsinte pentru toți părinții și profesorii / VIDEO

Alexei Acsinte: Primul lucru la care să se gândească cel care face educație

FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @boggy

„M-aș bucura ca în cât mai multe locuri unde se face educație, primul lucru la care să se gândească cel care face educație este: și eu cu cine o să stau de vorbă?

Cu George, cu Maria și cu Eva.

Ok!

Cine e George? Cum e George? E vesel? E trist? E dinamic? E mai degrabă liniștit?

Adică, am nevoie să știu copilul ca după aia, procesul să-l ghidez în funcție de copil, a mai spus expertul. 

Povestea în care copilul se regăsește: Cum a salvat „Micul Prinț” o temă de gramatică

Alexei Acsinte a povestit despre Eva, o fetiță care, la prima vedere, părea încăpățânată, nu voia să-și facă tema. Cartea de Limba Română era plină de corecturi cu roșu, iar ea refuza să se apropie de exercițiu:

„Încă un lucru foarte relevant, cel puțin în perioada preșcolară și școlară mică, e povestea. Povestea în care să intre copilul.  

În urmă cu câteva zile, o puștoaică de la noi de la after, Eva, dacă o vedeai din exterior, ai fi spus că e cel mai încăpățânat copil din lume că nu voia să-și facă tema. Știam fondul sensibil al Evei. M-am uitat un pic pe cartea ei, la Limba Română, clasa a III-a, și era plină de roșu de la școală.

Eva era într-un blocaj. Nu voia să se apuce de tema aia pentru că era grea. Comportamentul părea frondă, dar, de fapt, era o mască pe o emoție foarte neplăcută.

Am văzut că tema era pe un text din Micul Prinț. Iar Eva seamănă cu personajul din Micul Prinț. Și-am luat-o eu pe Eva frumos și i-am zis: hai să-ți citesc pasajul ăsta, nu te pun pe tine, pentru că vedeam că e în starea aia emoțională în care ar fi refuzat să citească. I-am citit pasajul și am intrat într-o discuție cu ea cum se recunoaște ea în text. E ceva din ea în textulețul ăla? Și și-a dat seama că seamănă cu Micul Prinț. Și după ce a trecut hopul emoțional, ne-am apucat de tema care era de gramatică și a făcut-o impecabil!

A trebuit să intre în poveste!”

Alexei Acsinte: „Cu un pic de considerație față de fiecare copil ar cam trebui să se facă”

FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Poate părea imposibil într-un sistem cu clase de 25-30 de elevi, cu programe încărcate și presiuni din toate direcțiile. Dar Alexei Acsinte spune că nu e despre perfecțiune, ci despre intenție:

„În momentul ăla educația devine cu sens. Nu-i ușor și nu poți să o faci cu volume mari de copii tot timpul. Dar cu un pic de considerație față de fiecare copil ar cam trebui să se facă.

Adică, să nu pui gunoiul tău emoțional în relația cu copilul, e primul pas”.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU ANA ȘI ALEXEI ACSINTE - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Cum a trăit o fetiță de 9 ani ziua în care tatăl ei a devenit președintele României: Nicușor Dan a depus jurământul, iar Aheea l-a urmărit emoționată din sală

„Scoateți Școala Altfel!” Mesajele care l-au surprins pe Daniel David. Ministrul spune de ce NU va renunța la cele mai criticate săptămâni din școală

Specialiștii îi imploră pe bunici să nu le mai spună nepoților aceste 3 lucruri: „Să fim mai atenți la limbajul pe care îl folosim!”

„Dictatură parentală” sau cadru sănătos de îngrijire? Cele 11 reguli stricte ale unei mame și profesoare care au împărțit internetul în două tabere

pixel