Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Sufocarea este una dintre principalele cauze de deces la copii, iar perioada cea mai critică este de la 0 la 4 ani. Una dintre principalele cauze ale sufocării este mâncarea: oasele de pui și oasele de pește (32% din cazuri), alunele (22%) și semințele (16%) sunt alimentele care provoacă cel mai adesea accidente.
Severitatea simptomelor este legată de forma, consistența și mărimea alimentului ingerat. Pe scurt, trebuie să știi care alimente necesită o atenție mai mare și cum să le prepari pentru a minimiza riscul de sufocare.
Incidența mare a episoadelor de sufocare se datorează faptului că copilul are căi respiratorii de diametru mic, slabă coordonare între mestecat și înghițit alimente solide, dentiție incompletă (molarii, necesari pentru a reduce hrana într-un bolus neted, cresc în jur de 30 de luni), o frecvență respiratorie ridicată și tinde să desfășoare mai multe activități în același timp (de exemplu, să mănânci în timp ce alergi, să te joci, să vorbești, să te uiți la televizor sau la o tabletă).
Citește și: 7 alimente pe care NU ar trebui să i le dai copilului înainte să împlinească 1 an
Alimentele mici (nuci și semințe) și cele prea mari (bucăți de fructe și legume crude) sunt periculoase deoarece primele riscă să ajungă în căile respiratorii înainte ca copilul să le muște, în timp ce cele din urmă sunt greu de gestionat la mestecat.
Alimentele cu forme rotunde (cireșe și struguri) sau cele cu forme cilindrice (morcovi) sunt cele cu cel mai mare risc de a fi aspirate și, în cele mai grave situații, pot bloca complet trecerea aerului. Periculoase sunt și alimentele cu consistența tare (morcovi), cele lipicioase (untul de arahide), cele fibroase (țelina) și cele compresibile (marshmallows).
Cu siguranță nu vrem să transmitem mesajul că copiii nu ar trebui să mănânce cireșe, struguri sau morcovi, dar aceste alimente ar trebui să fie oferite într-un mod care să minimizeze riscul de sufocare.
Va fi suficient să respectați reguli simple în prepararea lor, pentru a modifica forma (tăiați alimentele cilindrice în fâșii sau rotunde în sferturi), consistența (eliminați coastele și filamentele sau gătiți alimentele până devin moi) și dimensiunile (tăiate în bucăți mici sau tocați/răzuit).
În sfârșit, o regulă care le rezumă și pe ceilalte: atunci când este posibil, este mai bine să luăm masa toți împreună, pentru că, pe lângă faptul că este un moment de întâlnire pentru întreaga familie, reprezintă, pentru cei mici, ocazia de a observa (și învața) să mănânca corect.
Există câteva reguli simple de conduită care, dacă sunt respectate cu atenție, reduc riscul de sufocare:
Copilul trebuie să mănânce la masă, stând cu spatele drept, și nu trebuie să mănânce dacă se joacă, este distras de televizor sau jocuri video, aleargă sau este în mașină.
Acasă sau într-un restaurant, în timpul mesei trebuie să creați un mediu relaxat și calm și să nu oferiți mâncare copilului în timp ce plânge sau râde.
Copilul nu trebuie lăsat singur în timp ce mănâncă și trebuie încurajat să mănânce încet, să ia mici mușcături și să mestece bine înainte de a înghiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Temele pentru acasă sunt o...