Alimentul care scade riscul de depresie cu 20%. Medic de la Harvard: „Am descoperit un lucru surprinzător”
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate
Știai că ceea ce mănânci poate influența starea ta de bine? Recent, cercetările au arătat că un anumit aliment poate reduce riscul de depresie cu până la 20%

Da, ai citit bine – un simplu ingredient din alimentația ta zilnică poate face o diferență semnificativă în sănătatea ta mentală. Poate că nu i-ai acordat prea multă atenție până acum, dar acest aliment ar putea fi cheia pentru un suflet mai liniștit și o minte mai echilibrată.

 

Este vorba despre portcolae sau, în general, consumul de citrice reduce semnificativ riscul de a te confrunta cu depresia. Cel puțin asta susțin specialiștii.

Un studiu recent, cunoscut sub numele de „Nurses Health Study II”, a descoperit că consumul regulat de citrice poate reduce riscul de depresie cu până la 20%.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@fabrikasimf

Citește și Folosești această frază în conversația cu al tău copil? Este momentul să o schimbi!

Cercetarea, care a urmărit comportamentele alimentare și sănătatea mentală ale mii de femei pe o perioadă lungă de timp, a arătat că persoanele care consumau frecvent citrice aveau o incidență mult mai mică de depresie comparativ cu cele care le evitau. 

Între 2003 și 2017, femeile incluse în studiul „Nurses Health Study II” au fost monitorizate constant pentru a examina legătura dintre alimentație și depresie. Participantele au fost supuse unor analize detaliate la intervale regulate, inclusiv coproculturi, pentru a studia compoziția microbiomului intestinal.

Rezultatele au arătat că femeile care consumau citrice aveau în intestin un număr mult mai mare de bacterii benefice – peste 15 specii diferite.

 

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@fabrikasimf

Una dintre cele mai importante bacterii identificate a fost Faecalibacterium prausnitzii, care joacă un rol esențial în menținerea unui microbiom sănătos și echilibrat, iar acest lucru ar putea explica, cel puțin parțial, efectele benefice ale citricelor asupra sănătății mentale.

Vezi și Obiceiul din copilărie care a marcat succesul lui Bill Gates „e pe cale de dispariție” în ziua de azi: „Este urgent să reconstruim infrastructura copilăriei!”

Potrivit cercetătorilor, Faecalibacterium prausnitzii joacă un rol important în reducerea riscului de depresie. Studiul a arătat că o alimentație bogată în citrice poate sprijini dezvoltarea acestei bacterii benefice, iar efectul nu este de neglijat. Conform medicilor, consumul unei portocale de dimensiuni medii pe zi poate reduce riscul de depresie cu 20%.

„Am descoperit un lucru surprinzător. Dacă o persoană consumă o portocală de dimensiuni medii în fiecare zi, riscul de depresie scade cu 20%”, a explicat Raaj Mehta, profesor la Harvard Medical School și medic la Massachusetts General Hospital, într-un interviu acordat publicației Medical News.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Studiu: Copiii pot deveni obezi încă din primii ani de viață

Un nou studiu, publicat în JAMA Network Open pe 29...



Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

pixel