„Am învățat, dar la examen nu am mai știut nimic!” Ce se întâmplă atunci când creierul copilului nu mai funcționează de la „emoții”? Diana Todeancă, explicații / VIDEO
Data publicării:
Câți dintre noi, părinți, nu am auzit măcar o dată de la copiii noștri vorbele acestea: „am învățat, dar la examen nu mai știam nimic” ? Sau poate am rostit și noi, cu uimire, cuvinte de genul: „nu-mi explic cum a luat nota asta mică, că l-am văzut cu ochii mei, cât a învățat.” De ce se întâmplă asta? Cum se face că un copil pregătit, care a dedicat timp și efort studiului, ajunge să clacheze la momentul evaluării?

Loredana Iriciuc, realizatorul emisiunii Părinți Prezenți, subliniază că nota ar trebui să reflecte cunoștințele, nu emoțiile elevului. Ea ridică întrebarea: „Ce se întâmplă aici atunci când copilul învață, dar la examen nu mai știe nimic?”

Psihoterapeutul Diana Todeancă explică acest fenomen prin reacția de „îngheț” (freeze), cauzată de anxietatea extremă: „Aici este acel `freeze`. Când anxietatea este de niveluri foarte crescute, anormal de crescute, ea în loc să ne ajute, ne încurcă. Din motivul acesta, e nevoie să o observăm din timp și să învățăm despre ea și să ne ajutăm copiii”.

Primul pas, conform psihoterapeutului, este ca părinții să învețe să-și gestioneze propriile emoții și apoi să îi ajute pe copii să înțeleagă și să accepte anxietatea: Prima dată învățăm noi și după aia ne ajutăm copiii să înțeleagă ce este, să o lase să fie. Pentru că toate emoțiile sunt ca un balon care tot acumulează presiunea. Acumulează, acumulează, acumulează, acumulează presiune. 

Zici `nu vreau să simt anxietate, nu trebuie să mă stresez, nu trebuie să-mi fie frică` și strâng capătul balonului. Și s-ar putea ca fix în momentul examenului, balonul să explodeze”.

Diana Todeancă subliniază că în momentul examenului, copilul poate fi copleșit de un val atât de intens de anxietate încât se blochează complet și reacționează prin „îngheț”:Atunci va veni atât de mult anxietate în sufletul copilului încât se va bloca și va apela la freeze. Nu poți nici să te lupți cu profesorii acolo, nici să fugi de la examen. Singura opțiune care îți rămâne valabilă este `freeze`. Și într-un val atât de intens de anxietate s-ar putea să intri în acest `freeze`”.

Citește și Cum îți SABOTEZI fără să vrei copilul înainte de examen? Diana Todeancă: „Părinții fac adesea aceste DOUĂ GREȘELI!” / VIDEO

Gestionarea anxietății la copii: Rolul esențial al părinților

Psihoterapeutul Diana Todeancă subliniază importanța gestionării eficiente a acestor emoții și rolul foarte important pe care părinții îl joacă în acest proces.

„De asta e bine ca acel balon să îl vedem și să-i dăm voie să aibă o supapă de descărcare. Iar supapa de descărcare în cazul copiilor suntem noi, părinții, explică Diana Todeancă.

Experta compară emoțiile copilului cu un balon care acumulează presiune și avertizează că, fără o modalitate de a elibera această presiune, anxietatea poate deveni copleșitoare.

Noi suntem cei care trebuie să-i lăsăm să fie anxioși, să le acceptăm emoțiile, să-i încurajăm, să le spunem că axitatea este normală, e firesc să fie așa, ca ea, ușor-ușor să rămână la niveluri optime. Nu să dispară de tot, dar să fie gestionabilă, a mai spus psihoterapeutul.

Vezi și Ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen? Diana Todeancă: „ASTA facem noi, ca părinți, din păcate, într-un mod greșit!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel