Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
„Burnout-ul parental poate declanșa depresie - și de multe ori declanșează depresie, poate declanșa anxietate.
Acestea oricum au cumva niște componente care se atrag și se afectează unele pe altele și pot crea vulnerabilități ca să se declanșeze o altă tulburare sau o altă vulnerabilitate.
Adică, dacă văd că nu mai fac față, apar îngrijorări despre viitor, pot să dezvolt în direcția asta de catastrofic ce urmează să se întâmple: `o să vezi că nu o să intre la școala nu știu care și nu o să mai facă nu știu ce` sau griji foarte multe pentru copii, mai puțină legătură cu mine ca și părinte”, a spus Ana Maria Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Psihologul Ana Maria Zamfir a explicat detaliat procesul prin care părinții ajung la burnout.
„Ajungem ușor, ușor. Azi puțin, mâine mai mult, plecând de la o idealizare. Și eu cred că acesta este sâmburele. Idealizăm foarte mult prin prisma influențelor pe care le primim constant din mediu, suntem permanent educați de către orice fel de informații există în jur, pe media sau modelele care sunt lângă noi, familiile care ne dau niște exemple sau antiexemple”, a spus psihologul.
Această idealizare constantă creează așteptări nerealiste atât pentru părinți, cât și pentru copii. Presiunea de a excela în toate aspectele vieții, de la școală la activități extracurriculare, poate deveni copleșitoare.
„În mod particular, dacă ne referim la societatea românească, ceea ce vedem și noi, care și noi suntem părinți și avem trei copii, avem posibilitatea să vedem multe familii, mulți copii, discutăm cu ei, vedem ce se întâmplă.
Știm ce înseamnă școală și efortul acesta de a face față la viața școlară. În primul rând, aici se vede într-adevăr o stare de epuizare a copiilor, a părinților și chiar a profesorilor și o permanentă neîncredere fiecare în ceea ce poate să facă în această ecuație sau unde se poate ajunge”, a mai adăugat Ana Maria Zamfir.
Experta a subliniat faptul că părinții, în dorința lor de a oferi cele mai bune oportunități copiilor, pot adesea să ceară prea mult de la aceștia.
„Noi, prin idealizările acestea, ne propunem poate uneori mai mult decât ar fi sănătos din partea copilului și mai greu acceptăm unele limite sau unele motivații ale sale, care sunt în afara dorințelor noastre sau proiecțiilor noastre.
Este o presiune foarte mare și este un sistem care solicită extraordinar de mult pe toată lumea, dar în principal vorbim de elev. Se pare că se începe să se discute inclusiv despre acest aspect, adică de burnout-ul elevului, educațional”, a mai spus Ana Maria Zamfir.
Psihologul Ana Maria Zamfir a atras atenția asupra unui aspect esențial în educația copiilor care este adesea neglijat.
„Din partea asta de educație se pierde foarte mult din vedere educația emoțională, dezvoltarea personală, tehnici de comunicare. Dacă ne uităm așa la curriculă, e foarte stufoasă, extraordinar de stufoasă.
Se începe de la 6 ani școala, din ce știu eu, recomandarea era pentru 7 ani, când se intră în altă etapă de dezvoltare mentală, atunci când psihicul poate să țină mai ușor aceste exigențe”, a mai punctat experta.
Ana Maria Zamfir subliniază că, deși clasa pregătitoare este concepută pentru a oferi un timp de acomodare, în realitate, copiii sunt supuși unor cerințe similare celor din clasele superioare:
„Chiar dacă se zice clasa pregătitoare este într-un fel, realitatea este că se pune în practică la fel ca și restul, doar că se de un timp mai mai mult de acomodare, dar este extrem de mult!
Dacă adunăm tot timpul acela de stat în bancă și de solicitare a copiului să fie atent, ne dăm seama că mai mult el nu este atent”.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...