Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Prof. univ. dr. Sorin Ivan a adus în discuție rezultatele alarmante ale testelor PISA care arată că 42% dintre elevii români sunt considerați analfabeți funcționali.
„Eu refuz să cred că realitatea este atât de dramatică, atât de dură, dar așa spun testele PISA”, a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan.
Această statistică cutremurătoare indică o realitate în care elevii pot citi textele, dar nu reușesc să le înțeleagă profund sau să creeze conexiuni semnificative între idei.
„Am sesizat această trăsătură la examenul de Capacitate. La copiii mai mari parcă mai puțin. Dar, la Capacitate, am sesizat, în momentul în care copiii aveau de făcut o caracterizare de personaj, au amețit așa într-o manieră teribilă. Adică, fragmentul era din `Cireșarii` și îl chema pe ăla în toate felurile. Atunci am sesizat, de fapt, amalgamul acesta informațional din mințile copiilor și am realizat ce înseamnă acest analfabetism mai ales la acești copii mai mici”, a spus prof. drd. Roxana Petre.
Prof. univ. dr. Sorin Ivan a subliniat importanța identificării cauzelor acestui fenomen: „Mergem la cauze: nu cumva lipsa antrenamentului, lipsa lecturii?”
„Absolut! Și preocupările acestea multiple, lipsa de rigoare. Vin cu un mesaj către viitorii copii de clasa a XII-a, și nu numai. Mai ales cei care au de obținut niște rezultate anul viitor, fie că e Capacitate, fie că e Bacalaureat. Aceste examene, dragi copii, trebuie pregătite din timp. Adică, nu este de glumă!
Eu sesizez că copiii vin cu anumite lipsuri din gimnaziu, cu siguranță ele se amplifică și la cadrul liceal. Câtă vreme există note și note, copii și copii, înseamnă că sunt și școli în care se face treabă într-o bună măsură. Dar, mai lucrăm și cu materialul uman, iar oamenii sunt diferiți”, a răspuns prof. drd. Roxana Petre.
De asemenea, s-a discutat despre rolul familiei în educația copiilor, fiind evident că sprijinul și implicarea acestora sunt esențiale pentru succesul academic al elevilor.
„Și componenta asta a familiei este una semnificativă”, a completat prof. drd. Roxana Petre.
„Dacă s-ar întoarce la carte copiii și elevii, probabil și acest rezultat ar fi ameliorat”, a concluzionat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
Vezi și Criza lecturii în rândul elevilor. Tot mai puțini tineri sunt atrași de citit / VIDEO
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...