Anorexia nervoasă: Care sunt riscurile pentru adolescenți
Data publicării:
Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație (DCA) care apare frecvent în adolescență. 

Anorexia, adică lipsa cronică de apetit, poate apărea din diverse motive și poate fi consecința diferitelor patologii. Cu toate acestea, la adolescenți, aceasta are de obicei cauze psihologice și este denumită anorexie nervoasă.

Simptomele anorexiei nervoase sunt:

- refuzul alimentelor

- lipsa poftei de mâncare

- scădere în greutate

- teamă intensă de a deveni gras

- stimă de sine scazută

Anorexia nervoasă și suferința adolescenților

Disconfortul preadolescent și adolescent este o temă foarte delicată care trebuie să fie confruntă de părinți cu conștientizarea și pregătirea potrivită. Acest lucru, de fapt, dacă este subestimat, poate duce la apariția unor stări patologice, precum anorexia nervoasă.

Când disconfortul adolescentului devine astfel încât să interfereze cu activitățile normale ale  lui (cum ar fi mâncatul), este clar că trebuie identificate cauzele problemei, înainte ca aceasta să aibă consecințe dăunătoare pentru sănătate.

A vorbi despre o generație fără idealuri, sau a da vina pe noile modalități de interacțiune tehnologică, nu este de ajutor pentru înțelegerea fenomenului de disconfort al adolescenților și pentru a oferi răspunsurile corecte. Doar cu o analiză atentă a problemei și cu ajutorul unor figuri specializate este posibil să ajuți cu adevărat copiii din orice generație.

Anorexia nervoasă: simptome și diagnostic

Să încercăm să înțelegem puțin mai bine cum pot fi explicate fenomenele de disconfort la adolescenți și în special disconfortul care poate apărea într-o Tulburare de Alimentație (TE) precum anorexia. 

Criteriile de diagnosticare DSM-5 ale anorexiei nervoase sunt următoarele:

- Restricționarea aportului de calorii, ceea ce duce la o greutate corporală semnificativ scăzută în contextul vârstei, sexului, traiectoriei de dezvoltare și sănătății fizice. Greutatea corporală semnificativ scăzută este definită ca o greutate sub cea minim normală sau, pentru copii și adolescenți, mai mică decât cea minim așteptată.

- Frica intensă de a crește în greutate sau comportament persistent care interferează cu creșterea în greutate, chiar dacă este semnificativ scăzută.

- Alterarea modului în care un individ experimentează greutatea sau forma corpului, influența excesivă a greutății sau formei corpului asupra nivelului stimei de sine sau lipsa persistentă de recunoaștere a gravității stării actuale subponderale.

Traume din copilărie și anorexie nervoasă

Se știe că debutul anorexiei urmează să fie plasat mai des la fete decât la băieți și este adesea cu adevărat tipic perioadei adolescenței.

Adolescența este o perioadă de criză fiziologică, în care o serie de schimbări hormonale și fizice sunt cuplate cu nevoia de a-și structura personalitatea adultă. Ca toate crizele de-a lungul vieții, în funcție de punctele de plecare, se pot instala adevărate tulburări psihice precum anorexia.

Există factori de protecție și factori de risc. Dacă copilul ajunge la adolescență plecând de la o copilărie senină care i-a permis să-și construiască un echilibru psihic solid, criza de adolescență va fi depășită.  Dacă, în schimb, băiatul a suferit ceea ce sunt definite drept mici traume de atașament în copilărie, criza de adolescență este picătura care va umple paharul.

Cum să se intervină? 

Cu o psihoterapie familială însoțită de interviuri individuale cu adolescentul care trebuie ajutat să depășească traumele și să se dezlipească de familie pentru a face față mai bine acestei crize și a-și construi o personalitate independentă, echilibrată și sănătoasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: adolescent  anorexie  tulburari alimentare 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel