Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Experta a subliniat că mulți părinți subestimează importanța informației specializate în această privință, considerând că nu au nevoie de cursuri sau seminarii fizice pentru că ei cred că știu deja totul despre renunțarea la scutece.
„De multe ori, părinții cred că nu au nevoie de prea multă informare pe partea asta, pentru că ce pot eu să aflu mai mult decât știu despre ce a însemna renunțarea la scutec și nu investesc în asta într-un curs sau în a participa la un seminar fizic. Deci, una dintre recomandările mele ar fi să investească pe partea asta informației corecte și din surse sigure.
Apoi, strict referindu-mă la obiecte din casă, tot raportându-mă la studii, ideal ar fi să începem această acest antrenament cu olița, pentru că este creată special pentru copil și vine la pachet cu mai multe beneficii decât vasul de toaletă. Mai fac o precizare și anume asupra faptului că din experiența de până acum, am înțeles tot mai des, de fapt, cât de mult contează să învățăm să ne adaptăm și să ne raportăm strict la copilul nostru. Dacă copilul meu are o înclinație către a folosi toaleta, e mai interesat, pentru că așa face tati. Poate atunci ne adaptăm. Nu-l forțăm să folosească olița, dar investim într-un reductor care să-i ofere siguranță și confort”, a spus Ruxandra Horvath la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Consultantul certificat în antrenamentul copiilor la oliță a subliniat că introducerea oliței prea devreme în viața copilului poate să aibă consecințe neașteptate. Horvath a explicat că atunci când olița este adusă în familia copilului prea devreme, de obicei se găsește în camera de joacă sau printre jucării. Copilul poate să o perceapă ca pe o jucărie obișnuită și, ulterior, când i se sugerează să folosească olița pentru nevoile sale, nu va înțelege de ce ar trebui să o facă acolo.
„Atunci când vine în viața de familie mult prea devreme, de regulă stă exact în camera cu jucării sau printre jucării și copilul va ajunge să se poziționeze față de ea exact ca fiind o jucărie și ulterior, când i se va propune să se așeze, să facă acolo anumite lucruri, nu va înțelege exact de ce. Dacă a fost o jucărie până acum, ce se întâmplă? Deci, bine ar fi să nu apară atât de devreme, de la șase luni, poate undeva după vârsta de un an și șase luni când este pragul minim în care putem începe antrenamentul. Dar, faptul că o aducem în viața de familie, o cumpărăm, nu înseamnă că trebuie să se și așeze copilul, să fie și dezbrăcat, să o și folosească. Lucrurile nu decurg așa”, a mai explicat Horvath.
Primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România a fost întrebată despre metodele de a încuraja copilul să stea pe oliță. Ea a subliniat că nu ar trebui să îl forțăm pe copil să se așeze pe oliță, ci să încurajăm inițiativa să vină din partea lui. Potrivit lui Horvath, momentul în care copilul va fi pregătit să folosească olița va veni atunci când acesta înțelege din punct de vedere cognitiv anumite aspecte legate de procesul de mers la toaletă.
„N-ar trebui să-l fac să-l determin să se așeze, ci să vină din partea lui această intenție. Asta va veni doar în momentul în care el înțelege din perspectiva cognitivă niște lucruri pe care le experimentează. Ce experimentează? Înțelege rolul oriței? Poate face distincție între pipi, caca? Când va fi suficient de pregătit? Va veni natural de la el să se așeze? Dacă nu vine natural și părintele simte că trebuie să stea tot timpul cu gura pe copil, înseamnă că nu este pregătit copilul cel mai probabil. Ideal ar fi să nu-l forțăm”, a mai punctat experta.
SURSA FOTO: freepik.com @rawpixel.com
Ruxandra Horvath a fost întrebată despre ce să facă în situația în care copilul este speriat de oliță. Ea a subliniat importanța de a identifica sursa acelei temeri pentru a putea oferi soluția adecvată.
„În primul rând să ne dăm seama care a fost sursa acelei sperieturi. Întotdeauna există o cauză. Nu putem sau n-ar trebui să ne axăm doar pentru a rezolva efectele, ci să aflăm cauza ca să putem să oferim exact soluția potrivită.
Dacă se sperie de ea pentru că a avut un eveniment neplăcut, poate ar fi cazul să o punem deoparte o lună, două și să încercăm ulterior, când trece acea sperietură”, a spus Horvath.
Experta a fost întrebată dacă este posibil să-l dezvățăm pe copil de scutec într-un weekend. Ea a afirmat că acest lucru este realizabil, cu condiția ca copilul să fie suficient de pregătit pentru acest pas important.
„Da, se poate, dacă este suficient de bine pregătit copilul? Și aici nu mă refer la o pregătire intensivă. N-ar trebui părintele să stea acasă cu o listuță și să dea `check` fiecărui lucru și să întrunească un cumul de factor dacă copilul este pregătit”, a precizat Ruxandra Horvath.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...