10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Dacă copilul tău se simte copleșit de gândul unui examen, sfaturile oferite de Psikids, un cabinet de psihologie specializat în copii și adolescenți, ar putea fi de ajutor pentru a depăși această problemă.
Anxietatea de examen reprezintă o reacție emoțională la procesul de evaluare și la sentimentul că nu ești pregătit să faci față din diverse motive: lipsa înțelegerii materiei, lipsa timpului, lipsa unei strategii adecvate, teama de consecințele unui eșec etc.
Echipa de psihologi a clinicii explică pe blogul lor că anxietatea de examen este una dintre cele mai comune tulburări întâlnite în mediul școlar. Aceasta se manifestă ca un răspuns de îngrijorare față de evaluarea unei situații pe care copiii o percep ca fiind amenințătoare sau care implică cerințe sau soluții pe care le consideră dificile sau dincolo de capacitățile lor.
Există multipli factori care pot contribui la această frică. Unul dintre factori este stadiul educațional în care se află elevul cu Bacalaureatul fiind un moment deosebit de stresant. Personalitatea copilului sau adolescentului poate, de asemenea, să aibă un rol important (dacă este extrem de perfecționist sau are așteptări ridicate de la sine în orice activitate, dacă gestionează greșelile cu dificultate sau mereu își stabilește obiective extrem de înalte).
Echipa de psihologi oferă următoarele sugestii pentru a depăși frica de examene:
Poate fi benefic să reduci numărul de activități extracurriculare dacă acestea îți ocupă mult timp în fiecare după-amiază. De asemenea, încearcă să ții cont de momentul în care te desfășoară aceste activități pentru a-ți maximiza nivelul de concentrare.
Creează-ți un obicei zilnic de învățare pentru a evita acumularea informațiilor până în ultimul moment.
Planifică-ți studiul pe parcursul întregii săptămâni, stabilind ce subiecte vei aborda în fiecare zi și în ce ordine.
Învață să înțelegi conținutul materialului și să îi dai o structură, deoarece volumul de informații poate fi mare.
Concentrează-te și lucrează ca la examen, pentru a te obișnui cu ritmul și presiunea acestuia.
Elaborează un plan de revizuire cu cel puțin 10 zile înainte de examenele finale, astfel încât să acoperi fiecare subiect înainte de evaluare.
Exersează simulări de examen acasă pentru a te familiariza cu spațiul și timpul alocat, și pentru a învăța să faci față situațiilor în care nu știi cum să răspunzi la anumite întrebări.
Nu renunța la activitățile recreative sau cele care te ajută să reduci stresul, cum ar fi sportul, jocurile în parc sau întâlnirile cu prietenii.
Asigură-te că ai un somn sănătos și odihnitor, atât în perioada de pregătire, cât și în timpul examenului, evitând să te culci foarte târziu sau să te trezești prea devreme în ziua evaluării.
Iată ce recomandă echipa de psihologi în legătură cu pregătirea, desfășurarea și gestionarea examenelor:
În seara dinaintea examenului, este indicat să te relaxezi cu activități precum un duș sau o baie, puțin timp petrecut cu o carte sau ascultând muzică relaxantă, fără versuri. Asigură-te că totul este pregătit pentru ziua următoare, pentru a evita surprize neplăcute care ar putea crește nervozitatea.
Înainte de examen, evită să pui întrebări rapide colegilor de clasă sau să te lași întrebat. Este normal să ai momente de îndoială chiar înainte de începerea examenului, iar informațiile pot apărea atunci când te concentrezi asupra întrebării adresate. De asemenea, este recomandat să nu revizuiești materialul imediat înainte de examen și să te însoțești de persoane pozitive, dacă este necesar să fii însoțit.
În timpul examenului, acceptă că este normal să fii puțin nervos, mai ales înainte de începerea acestuia. Citirea fiecărei întrebări de două ori, gândirea înainte de a scrie și notarea ideilor principale înainte de a începe să scrii sunt strategii utile. Analizarea globală a examenului și abordarea întâi a întrebărilor care oferă mai multă încredere și valoare sunt, de asemenea, recomandate.
După examen, este important să nu te concentrezi pe nota pe care o vei primi, ci să te gândești la aspectele în care te-ai descurcat bine și la cele în care ai putea să te îmbunătățești data viitoare. Evită discuțiile cu colegii despre desfășurarea examenului, deoarece pot genera anxietate suplimentară. Dacă este necesar, discută cu profesorul pentru a înțelege corectările și pentru a învăța din greșeli. Nu uita să îți oferi o recompensă, indiferent de rezultatul examenului.
În cazul în care nivelul de anxietate al copilului rămâne ridicat, chiar și după aplicarea acestor sfaturi, este recomandat să consultați un specialist pentru ajutor suplimentar.
De asemenea, este important să conștientizăm că presiunea academică din partea părinților poate fi toxică pentru copii, conform experților de la Universitatea Harvard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...