Aproape trei sferturi dintre mame au mai puțin de o oră pe zi pentru sine, conform unui studiu recent
Data publicării:
Mamele sunt supuse unei presiuni tot mai mari și au din ce în ce mai puțin timp pentru ele însele, conform unui studiu. Care sunt consecințele acestei presiuni asupra vieții de zi cu zi și sănătății lor? 

Mamele din prezent trebuie să facă față provocărilor tot mai numeroase, inclusiv anxietății, potrivit studiului OnePoll, citat de parents.fr, care a chestionat 12.000 de mame din Franța, Statele Unite, India, Indonezia, Polonia, Turcia, Brazilia și Germania.

În plus, au fost intervievați și 2.000 de membri ai populației generale din fiecare țară, adică un total de 16.000 de persoane. Ce iese în evidență din acest studiu?

Creșterea presiunii

74% dintre mame consideră că sunt supuse unei presiuni mai mari decât acum zece ani, comparativ cu doar 61% din întreaga populație care sunt de acord cu această afirmație.

De unde provine această presiune?

82% dintre mame spun că sunt responsabile pentru copii mai mult de jumătate din timp. Acest sentiment este împărtășit doar de 52% din populația generală.

Care sunt consecințele asupra sănătății lor?

Această creștere a presiunii de-a lungul anilor are, desigur, repercusiuni. 47% dintre mame simt o presiune suplimentară din cauza lipsei de somn, iar 33% dintre ele spun că pierd două ore de somn în fiecare noapte!

Pe lângă lipsa de somn, 69% dintre mame consideră că au mai puțin de o oră pe zi pentru ele însele.

Mai mult, 53% renunță la timp personal pentru a avea grijă de copiii lor, iar 34% sunt mai anxioase decât înainte de a deveni mame.

Ce așteaptă mamele?

Pentru a-și elibera mai mult timp pentru ele, mamele își doresc următoarele lucruri:

Mai mult sprijin din partea partenerului, pentru 54% dintre ele.

Mai mult sprijin din partea altor membri ai familiei (bunici, de exemplu) pentru 43%.

Mai mult sprijin din partea prietenilor apropiați pentru 27%.

În ceea ce privește această nevoie de ajutor, 43% din populație consideră că nu există niciun motiv care să-i împiedice să aibă grijă de copilul altcuiva, dar 23% nu ar îndrăzni, de teama că nu vor putea face așa cum și-ar dori mama.

Studiul internațional a fost realizat de OnePoll în numele Philips în noiembrie 2023, în rândul mamelor copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, din următoarele țări: Statele Unite ale Americii, Franța, India, Indonezia, Polonia, Turcia, Brazilia și Germania (un total de 12.000 de mame intervievate). Studiul include, de asemenea, întrebări adresate unui număr de 2.000 de membri ai populației generale (ponderate pentru a fi reprezentative la nivel național în funcție de vârstă, sex și regiune) din fiecare dintre țările enumerate mai sus (un total de 16.000 de persoane chestionate în populația generală). Rezultatele au fost primite pe 20 iunie 2024.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Rețetă tradițională de pască cu brânză

Paștele nu e complet fără mirosul cozonacilor și gustul...



Cele mai noi articole

Top citite

Tragedie cumplită în Vinerea Mare, după ce un băiat de 7 ani a primit ouă de ciocolată de la fosta iubită a tatălui: „Paște fericit!”

Dacă părinții ți-au spus aceste 3 lucruri în copilărie, te-au pregătit să eșuezi ca bărbat

Ce și-ar dori cu adevărat profesorii să știe părinții: 15 adevăruri care pot schimba relația familie-școală

Locurile de muncă cele mai amenințate de inteligența artificială în următorii 20 de ani, potrivit experților

pixel