Atașarea corectă a copilului la sân. Dr. Ilinca Tranulis: „Asta aș vrea foarte mult să înțeleagă mamele!”
Data publicării:
În cadrul ultimei ediții a emisiunii Părinți Prezenți, dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist și consultant în lactație certificat internațional, a vorbit despre o temă tot mai des întâlnită în zilele noastre, aceea a mamelor care se confruntă cu dificultăți în alăptare.

Cu claritate și expertiză, dr. Tranulis a explicat că este important momentul în care bebelușul este pus la sân pentru că influențează direct modul în care acesta va suge și va primi laptele matern. Experta a evidențiat instinctele naturale ale bebelușului de a deschide larg gura și a prinde întregul mamelon și o parte semnificativă a sânului. Astfel, evită rănirea sânului și reușește să extragă laptele în mod corect.

„Într-adevăr, bebelușul care este pus la sân de la început are niște instincte corecte de a deschide foarte larg gura, de a prinde tot mamelonul și mare parte din sân, astfel încât el să nu țină doar cu buzele sau cu gingiile doar vârful sânului și să dea acele răni, ci reușește să scoată lapte prinzând corect. Dacă bebelușul între timp a primit niște biberoane, biberonul se ține altfel în guriță, se suge altfel din el. Copilul asta ține minte: `mie mi-a venit lapte mult și bun făcând buzițele ca un peștișor, păi vin și la sân tot așa, ca și când aș mânca din biberon`.

Atâta timp cât bebelușul nu prinde bine sânul, pe mamă o doare, el nu reușește să transfere laptele, deci îi va fi foame, va fi nevoie de un alt biberon, iar nescoțând mama lapte din sân, lapte rămâne acolo, iar acesta este semnalul pentru corp să nu mai producă lapte. Încet, încet, secreția de lapte va scădea”, a explicat dr. Ilinca Tranulis, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Dr. Ilinca Tranulis: „Asta poate să facă orice mamă”

Specialista a subliniat că orice mamă poate adopta metode eficiente. Un aspect esențial pe care l-a evidențiat este acela ca atunci când pun copilul la sân, mamele să se asigure că micuțul deschide larg gura. Dr. Tranulis a sugerat să așteptăm cu răbdare momentul în care bebelușul deschide gura și, în cazul în care nu o face suficient de mult, să îl tragem ușor de bărbie în jos.

„Asta poate să facă orice mamă, chiar dacă a primit copilul ei biberon, sunt maternități unde nu se mai folosesc biberoane, se folosesc seringi, dar, dacă a primit biberon, atunci când îl pune la sân să se asigure că deschide larg gura, să-l aștepte să deschidă larg gura, să-i tragă de bărbie în jos când n-a deschis suficient gura.

Dacă simte durere, o oarecare jenă e posibilă la început, dar jena aia trebuie să dispară în următoarele minute ale suptului. Dacă o doare tare, dacă vede că bebelușul nu înghite, să ceară ajutor. Eu sunt absolut convinsă că toate doamnele asistente din orice maternitate știu să ofere ajutorul. E adevărat, sunt prinse cu foarte multe alte lucruri, dar să încerce să prindă una, să o țină 5 minute, să-i arate un supt și să primească un sfat. Dacă nu, să apeleze la un consultant în lactație, să apeleze la o prietenă care poate a avut succes în alăptare și care poate să o ghideze. De multe ori e nevoie doar de încurajare”, a mai explicat dr. Tranulis.

Consultant în alăptare: „Nu orice plâns înseamnă foame!”

Dr. Tranulis a explicat că adesea, chiar și după ce bebelușul a fost alăptat și părea să fie sătul, acesta continuă să caute cu gurița. A evidențiat că este un reflex comun în primele trei luni, iar atingerea obrazului copilului poate declanșa acest comportament. Pentru părinți, acest moment poate genera confuzie și îndoieli cu privire la suficiența laptelui matern. Cu fermitate, specialista a subliniat că laptele mamei este întotdeauna bun, dar există situații în care bebelușul poate să nu extragă suficient lapte.

„Nu orice plâns înseamnă foame! Pentru că de multe ori ce facem? L-am pus la sân, pare că am mâncat, îl ridic să-i scot aerul și copilul pare că încă mai caută. Este un reflex! În primele trei luni când eu îi ating obrazul copilului, fie că se atinge de umărul meu, fie că se atinge de absolut orice, începe să caute cu guriță. `Păi, îi e foame, înseamnă că nu e laptele meu bun?` Nu există să nu fie laptele mamei bun! Da, există să nu fi scos suficient lapte de acolo! Dar, dacă am pe cineva susținător lângă mine care zice `dar poate îi e somn, e doar un reflex, mai pune-l o dată la sân`. Ce facem noi? `A, nu i-a ajuns? Păi, hai să-i dăm un biberon!`. Nu! Mai pune-l încă o dată la sân, pune-l și la celălalt, mai încearcă! 

Îi dăm biberon, laptele de vacă se digeră mult mai greu, copilul doarme buștean 3-4 ore, timp în care sânul nu este stimulat și iar scade producția. Chiar dacă în primele zile am suficient lapte, lactația va scădea. Putem în orice moment să intervenim. Mama trebuie să ceară ajutorul! Trebuie să înțelegem că în principiu suntem construite să producem lapte suficient pentru doi-trei copii o dată. Și atunci trebuie să ne luptăm puțin pentru laptele acesta ca să depășim ce se întâmplă uneori în maternitate. Și pentru asta avem nevoie de susținere, de niște sfaturi practice și în timpul acesta extrem de important să nu lăsăm copilul să fie în pericol de a se deshidrata, de a nu se hrăni suficient. Deci, nu merge bine la început, suntem fericiți că există varianta de lapte praf, dar totul cu măsură, când e nevoie”, susține consultantul în alăptare.

Dr. Ilinca Tranulis: „Asta aș vrea foarte mult să înțeleagă mamele!”

Dr. Tranulis a dorit să transmită un mesaj încurajator mămicilor care, din diverse motive, nu reușesc să alăpteze exclusiv și se văd nevoite să completeze cu lapte praf. A subliniat că, chiar și în această situație, orice efort de a oferi laptele matern este benefic și preferabil față de renunțarea totală la alăptat. Specialista a adăugat că, prin cererea de ajutor de la un consultant în lactație, mamele pot găsi soluții pentru a optimiza producția de lapte.

„Asta aș vrea foarte mult să înțeleagă mamele, chiar dacă nu reușesc să alăpteze exclusiv, deci să ofere doar laptele lor și trebuie să completeze cu lapte praf, este oricum mai bine decât să nu alăpteze deloc. Se prind, nu știu, la o lună de viața copilului, că alăptatul acesta nu merge grozav, că e nevoie să dea și completare, cerând ajutorul unui consultant în lactație, uneori pot obține toată producția de lapte, alteori pot măcar să o întrețină, să rămână în același stadiu, pentru că tendința naturală este să dăm lapte praf din ce în ce mai mult și în felul ăsta producția noastră scade.

Un exemplu puțin frapant, dar care poate le ajută pe mame să înțeleagă că se poate crește producția de lapte. Există femei care nu reușesc să rămână însărcinate, adoptă copii și ele pot fi ajutate să-l alăpteze pe copilul adoptat. Deci, de la zero se poate obține producție lactată. O femeie care a născut și care are cu siguranță lapte, nu există să nu aibă lapte, are mult mai multe șanse să poată fi ajutată. Cu cât apelează la ajutor mai devreme, cu atât e mai ușoară trecerea asta, e mai ușor de obținut laptele necesar”, a spus medicul Ilinca Tranulis.

Urmăriți emisiunea integral: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel