De ce unii copii nu mai vor să-și vadă părinții când devin adulți? Cele 5 atitudini care duc la înstrăinare și cum le poți evita
„Chiar și atunci când acționăm cu cele mai bune intenții, este posibil să provocăm suferință. Acest lucru este valabil mai ales în relațiile dintre părinți și copiii lor adulți, pentru că mulți părinți fac lucruri fără să-și dea seama, iar acestea îi pot face pe copiii lor să se simtă neiubiți”, explică Alexandra Blogier, jurnalistă și expertă în relații de familie, pentru publicația Your Tango.
Relațiile dintre părinți și copii nu sunt niciodată perfecte. Chiar și atunci când părinții încearcă să-și crească copiii cu iubire și dedicare, pot apărea greșeli.
Aceste greșeli devin adesea mai vizibile și mai dureroase când copiii ajung la vârsta adultă, iar conflictele tind să se adâncească.
Anumite comportamente ale părinților pot deveni surse de tensiune pentru copiii adulți.
Iată trei atitudini care pot crea distanță emoțională între părinți și copiii lor.
SURSA FOTO: freepik.com @vgstockstudio
„Mulți părinți nu realizează că își judecă copiii pentru alegerile pe care le fac. Acest comportament îi poate face pe copiii adulți să se simtă neiubiți”, explică expertul.
Părinții pot fi în dezacord cu direcția profesională aleasă de copilul lor adult sau cu modul în care își crește propriii copii.
Însă, exprimarea constantă a criticilor rareori determină o schimbare reală, în schimb, alimentează sentimentul că nu sunt suficient de buni în ochii părinților.
Această dinamică tensionată poate deveni extrem de toxică pentru relațiile din familie, afectând comunicarea și încrederea reciprocă.
„Unii părinți nu realizează că, prin neglijarea sănătății mintale a copilului adult, transmit, indirect, mesajul că nu le pasă. Discuțiile despre anxietate, depresie sau alte probleme emoționale sunt dovezi de curaj și de grijă față de propria persoană”, subliniază expertul.
Atunci când părinții minimizează dificultățile prin care trec copiii lor, aceștia pot simți că nu sunt înțeleși sau apreciați.
În timp, acest comportament afectează grav relația de încredere, iar copiii ajung să-și ascundă suferințele pentru a evita respingerea sau judecata.
„Detașarea emoțională este un comportament adesea inconștient, dar care are efecte profunde asupra copilului adult. Indiferent de vârstă, oamenii au nevoie de afecțiune, validare și conectare emoțională pentru a se simți în siguranță”, afirmă specialistul.
Când părinții evită apropierea emoțională sau nu își exprimă afecțiunea, copiii pot ajunge să se întrebe dacă sunt cu adevărat iubiți.
Pe termen lung, această lipsă de conexiune afectează profund dinamica familială și poate duce la relații reci și distanțate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.