„Avem aproape 50% analfabetism funcțional și copiii ies din școală și cred că suntem geto-daci!” Mesajul exploziv al ministrului Daniel David: „E inacceptabil!” / VIDEO
Aproape 50% de elevi din România suferă de analfabetism funcțional. Într-o ediție recentă a emisiunii DC Edu, ministrul a făcut o radiografie a sistemului educațional românesc.
„Când generezi spre 50% zonă de analfabetism funcțional, într-un proces de educație, trebuie să-ți dea de gândit. Ceva nu funcționează și acel sistem trebuie schimbat. Este inacceptabil!”, a declarat Daniel David.
Ministrul subliniază că nu doar analfabetismul funcțional e problema, ci și abandonul școlar, care face ravagii în mediile defavorizate.
„Putem vorbi de procente mai mici, în orice sistem ai astfel de probleme, dar când mergi în zona de 50%, când combini analfabetismul cu abandonul școlar, lucrurile arată foarte rău”, a mai spus ministrul.
Este o combinație periculoasă care riscă să afecteze pe termen lung competitivitatea economică, sănătatea mintală a copiilor și chiar coeziunea socială a țării.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Daniel David nu se ascunde după cuvinte alese. Vorbește deschis despre un sistem înțepenit, în care orice mică modificare generează valuri uriașe.
„Schimbările majore sunt legate de curriculum și am dat drumul planurilor cadru pentru liceu. Asta este o problemă într-un sistem atât de centralizat: o schimbare a unei discipline sau a unor ore într-o disciplină generează valuri în întregul sistem.
Sistemul nostru este organizat prost, este un sistem foarte centralizat și nu este în regulă”, mai subliniază Daniel David.
După ce în spațiul public au apărut speculații privind eliminarea orelor de istorie din liceu, ministrul a simțit nevoia să clarifice:
„Au fost și suspiciuni privitoare la istorie, că vrem să eliminăm istoria. Nu cred că și-a propus cineva, rațional vorbind, să dea lovitura asta educației românești”.
Dimpotrivă, spune ministrul, ideea este revalorizarea culturii naționale, nu amputarea ei. Iar dacă se cer mai multe ore, atunci acestea trebuie dedicate explicit identității românești.
„Dacă vrei să faci istorie și vrei mai multe ore pentru istorie trebuie să pui Istoria României pentru că noi aveam foarte multe ore de istorie, dar nu mai aveam disciplina de Istorie a României sau Istoria Românilor”, mai spune Daniel David.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
Ministrul punctează clar: orele suplimentare nu trebuie să fie generale sau vagi, ci cu scop concret: reintroducerea disciplinelor care au fost, în mod inexplicabil, uitate sau diluate.
„Ore în plus pot să vină, dar trebuie să vină pentru discipline de cultură națională: Istoria Românilor, Geografia României, gramatica pe care trebuie să o readucem în liceu cu anumite unități de învățare.
Nu putem să dăm pur și simplu ore de istorie în care să facem tot felul de lucruri, iar copiii, când ies din școală, cred că suntem geto-daci. Nu se poate!”
În fața acestei inițiative, comunitatea academică a răspuns pozitiv, spune ministrul:
„Au înțeles și istoricii, au înțeles și geografii, au înțeles și cei din zona limbii și literaturii române și au venit cu propuneri prin care am creat un pachet de cultură națională.
Uite că, după 20 și ceva de ani, readucem la nivelul liceului Istoria României, Geografia României, lucruri care nu erau”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Până luni, 21 iulie 2025,...