BAC 2024 s-a încheiat! Prof. Buzoianu: „Subiectele au fost de nivel mediu” / Prof. drd. Petre: „Am observat o bună abordare a subiectelor de către elevi” / VIDEO
Data publicării:
S-a încheiat Bacalaureatul, iar prima probă, cea la Limba și Literatura Română, a ridicat deja primele întrebări și discuții în rândul elevilor și profesorilor. Pentru a înțelege mai bine cum s-au perceput subiectele, prof. univ. dr. Sorin Ivan a dezbătut la DC Edu acest aspect alături de prof. drd. Roxana Petre, metodist ISMB, de la Liceul Teoretic Benjamin Franklin, București, și prof. Corina Maria Buzoianu de la Colegiul Național Spiru Haret, București.

„S-a încheiat Bacalaureatul. Prima probă a fost la Limba și Literatura Română, cum vi s-au părut subiectele ca grad de dificultate, din punct de vedere al temelor, al acoperirii, al relevanței și așa mai departe?” a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

Prof. Corina Maria Buzoianu a descris subiectele ca având un nivel mediu de dificultate.

„Subiectul a fost, din punctul de vedere al dificultății, de nivel mediu, aș spune eu.

Cu un grad de predictibilitate destul de mare, având în vedere că modele ale subiectelor pentru examenul național de Bacalaureat se postează încă din toamnă și având în vedere și subiectele care au fost date la simularea examenului de Bacalaureat în primăvară.

Ca structură au fost în stilul acestora. Din punct de vedere al dificultății poate că au fost cu un grad mai mare. 

Elevii nu au întâmpinat foarte mari dificultăți, a venit un text la prima vedere cu cinci cerințe, a fost un text argumentativ, interpretarea unui text literar la prima vedere, de data aceasta un text dramatic, și cunoscutul eseu.

Aici a fost diferența între profilul real și profilul umanist pentru că elevii de la profilul real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte despre particularitățile unei nuvele studiate, iar colegii lor de la profilul umanist au avut de tratat construcția personajului dintr-o nuvelă studiată”, a spus prof. Corina Maria Buzoianu, la DCEdu. 

Prof. drd. Roxana Petre: „Am observat o bună abordare a subiectelor”

Prof. drd. Roxana Petre a remarcat că majoritatea elevilor au făcut alegeri potrivite în ceea ce privește subiectele.

„În cea mai mare parte, elevii au ales în mod potrivit. Eu am observat o bună abordare a subiectelor, nu știu de unde sunt, nu cunosc județele, însă sunt foarte bune. Din ceea ce am corectat eu, 90 și ceva de lucrări, foarte puține au fost sub 5, iar abordarea a fost una corectă. Sigur, cu câteva ambiguități, ba chiar neclarități, am găsit la un moment dat și un `Moromeții`, am găsit la un moment dat Ghiță devenise Ion. Dar, majoritatea au ales `Moara cu noroc`. 

Mai puteau alege alte tipuri de nuvele `Alexandru Lăpușneanul` a lui Costache Negruzzi, o nuvele istorică, însă copiii au abordat în cea mai mare parte nuvela psihologică a lui Ioan Slavici. Slavici e mai accesibil și atunci, în mod evident, copiii abordează subiectele într-o manieră matematică, adică acolo unde obțin un punctaj bun. 

Obiectivul elevului este acela de a pbține o notă foarte bună și, atunci, desigur că se deplasează spre subiect din această perspectivă. 

Am găsit și vreo 5 lucrări cu subiect greșit ales, cred că din neștiință”, a precizat prof. drd. Roxana Petre. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi valoroase pentru a crește un copil curajos

Psihologul David J Bredehoft dezvăluie pașii bazați pe...

Cum să stabilești limite: Un abecedar pentru părinți

Limitele sunt un act de autoîngrijire, nu de egoism.

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...


Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

pixel