Tineri elevi recompensați pentru succesul la olimpiadele internaționale
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Un bebeluș de doar o zi a fost transferat cu un elicopter SMURD la Iași, după ce a fost diagnosticat de medici cu o malformație cardiacă.
Băiețelul s-a născut marți, 21 mai, având greutatea la naștere de 3.700 grame.
Malformația congenitală de cord reprezintă afectarea de structură și funcționalitate a inimii prezentă de la naștere.
Malformațiile congenitale de cord (MCC) pot fi descrise ca un număr de anomalii ce afectează inima. Reprezintă cel mai frecvent tip de malformație congenitală. MCC cauzează în primul an de viață mai multe decese decât orice altă malformație.
MCC sunt împărțite în două tipuri: cianogene (colorația cianotică a tegumentelor datorită lipsei de oxigen) și necianogene. Prezentăm cele mai comune tipuri de MCC.
Aceste anomalii pot apărea ca unică malformație sau ca o asociere a mai multor malformații. Cei mai mulți nou-născuți cu boli cardiace congenitale nu au alte tipuri de malformații congenitale. Cu toate acestea, defectele cardiace pot fi parte a unor sindroame genetice și cromozomiale. Unele dintre aceste sindroame pot fi transmise prin intermediul familiei.
Semne și investigații
Majoritatea MCC sunt diagnosticate prin intermediul ecografiilor fetale. Când acest lucru este cunoscut, un pediatru cardiolog, un chirurg cardiac și alți specialiști trebuie să fie prezenți încă de la naștere. Îngrijirea corectă încă de la naștere mărește șansa la viață pentru mulți dintre acești nou-născuți.
Investigațiile la care este supus nou-născutul depind de tipul defectului și de simptomatologia cazului.
Tratament
În funcție de tipul de malformație se alege tratamentul și se urmărește răspunsul la tratament. Multe MCC necesită urmărire atentă. Unele se pot vindeca în timp, altele vor necesita tratament.
Unele MCC pot fi tratate medicamentos. Altele necesită tratament chirurgical în una sau mai multe intervenții.
Prevenție
Femeile însărcinate trebuie să fie consiliate:
Să evite consumul de alcool și droguri în timpul sarcinii.
Să anunțe medicul despre sarcină înainte de prescrierea unor medicamente noi.
Să fie testate cât mai devreme în sarcină dacă sunt imune pentru rubeolă. Dacă nu sunt imune, să evite orice posibilă expunere la rubeolă și să fie vaccinate imediat după ce nasc.
Femeile însărcinate care au diabet zaharat trebuie urmărite să mențină un nivel normal al glicemiei, potrivit e-neonat.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Raluca-Emima Vasilciuc și...
O țară a decis să suspende...
Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...
Postul Crăciunului este o...
Proba scrisă a examenului de Titularizare 2025,...
Teodora Voinescu, o profesoară...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...