Bebeluș de șapte luni, la spital după ce a fost diagnosticat cu tuse convulsivă. Creștere alarmantă de cazuri
Data actualizării:
Data publicării:
Un bebeluș din județ a fost internat în spital după ce a fost diagnosticat cu tuse convulsivă.

În vârstă de doar șapte luni, băiețelul a ajuns la Secția de Boli Infecțioase după ce mama lui s-a prezentat la Urgențe din cauza stării micuțului.

Ulterior analizele prelevate au evidențiat faptul că bebelușul avea tuse convulsivă. Din fericire, evoluția lui a fost una bună.

“Până în prezent, la nivelul unității noastre sanitare a fost diagnosticat și internat un pacient în vârstă de 7 luni. După cinci zile de tratament evoluția a fost favorabilă și a fost externat”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.

În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în Europa, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în tot anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).

Potrivit medicilor pediatri este posibil ca și la Botoșani numărul cazurilor să fi fost mai mare, dar fie părinții nu au mers la spital, fie nu a fost făcut și testul specific pentru a se descoperi bacilul Bordetella pertussis, care dă această boală.

Ce este tusea convulsivă

Pertussis, cunoscută sub denumirea de tuse convulsivă, este o boală respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine care distrug cilii (extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemănătoare cu un fir de păr subțire) și determina inflamarea căilor respiratorii.

Cum se manifestă boala

Pertussis se manifesta prin accese de tuse violentă, necontrolabila, care fac dificilă respirația.

La finalul accesului de tuse, inspirul adanc determina un zgomot asemanator ragetului emis de magar, de aici termenul popular de “tuse magareasca”. Tusea convulsiva afecteaza persoanele de toate varstele, dar boala poate fi severa, chiar fatala, in cazul sugarilor sub 1 an.

Singura modalitate de protectie este vaccinarea.

Pertusis este o boală foarte contagioasă care afecteaza doar oamenii. Bacteria se transmite ușor de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau daca petreci mult timp in apropierea persoanei infectate. Majoritatea sugarilor se îmbolnavesc de la frații mai mari, pțrinti sau îngrijitori care nu știu că au boala.

Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de 2 săptămâno de la debutul tusei. Antibioticele pot să reducă perioada de contagiozitate. Vaccinarea este cea mai eficienta metodă pentru preventia bolii, insa nu este 100% eficienta. Când bacteria circula în comunitate, există posibilitatea ca o persoană vaccinată, indiferent de vârsta pe care o are, să facă boala.

Dacă persoanele vaccinate se îmbolnăvesc, infecția nu este atat de severă ca în cazul în care nu ar fi vaccinate.

Aproximativ jumătate dintre copiii sub 1 an care au pertussis au nevoie de ingrijire in spital. Cu cât sugarul este mai mic, cu atât crește nevoia de a primi îngrijire în cadrul unui spital.

În SUA, dintre sugarii tratați în spital pentru pertussis, aproximativ:

* 1 din 4 (23%) va dezvolta pneumonie (infectie pulmonara)

* 1 din 100 (1.1%) va avea convulsii (contratii necontrolate, violente)

* 3 din 5 (61%) vor avea apneea (respiratia se opreste)

* 1 din 300 (0.3%) va dezvolta encefalopatie (afectiune a creierului)

* 1 din 100 (1%) va deceda.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

S-a mai stins o stea: Doliu în cinematografia românească

Doliu în cinematografi aromânească.


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

pixel