Beneficiile cititului la copii. Sfaturi pentru a încuraja lectura la cei mici
Data actualizării:
Data publicării:
Cărțile sunt o resursă esențială în ceea ce privește dezvoltarea copiilor. Asta datorită beneficiilor cu care vine la pachet cititul. Însă, din păcate, tot mai puțini copii sunt atrași de lectură, asta și din cauza faptului că trăim în era digitală, iar informația este doar la un „click” distanță. În acest articol vom prezenta câteva dintre beneficiile cititului, dar și sfaturi pentru a-i determina pe cei mici să fie atrași de această activitate.

Cărțile sunt o resursă esențială în ceea ce privește dezvoltarea copiilor. Asta datorită beneficiilor cu care vine la pachet cititul. Însă, din păcate, tot mai puțini copii sunt atrași de lectură, asta și din cauza faptului că trăim în era digitală, iar informația este doar la un „click” distanță. 

În acest articol, vom sublinia beneficiile pe care le aduce lectura.

Astfel, în primul rând, cititul ajută la dezvoltarea lingvistică. Pe măsură ce cresc, copiii încep să exploreze limbajul. Această activitate îi ajută să stabilească asocieri și să înțeleagă rudimentele limbajului. Acest lucru este confirmat de profesioniști precum Mª Carmen Morón Macías, membră a Federației didactice CC.OO. din Andaluzia.

SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh

De asemenea, cititul reprezintă o modalitate excelentă de a stimula imaginația copiilor. Prin intermediul cărților, aceștia sunt transportați în lumi fantastice, își pot crea propriile imagini mentale despre personaje și locuri, și pot explora idei și concepte abstracte într-un mod captivant și interactiv. Cititul îi încurajează pe cei mici să-și folosească creativitatea pentru a-și imagina scenarii și aventuri noi, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților lor de gândire creativă și la consolidarea capacității lor de a visa și de a explora posibilități nelimitate.

Specialiștii spun că cei mici care obișnuiesc să citească se pot concentra mai bine. De exemplu, într-o poveste, prin personaje și acțiune, interesul copiilor este captat și, în consecință, copiii sunt motivați să își concentreze atenția pentru a afla cum se termină totul.

Cititul este, în sine, un exercițiu pentru creier. Sunt stabilite conexiuni și memoria și înțelegerea sunt îmbunătățite.

De asemenea, cititul ajută la dezvoltarea emoțională. Poveștile pot transmite emoții și lecții de viață importante, ajutându-i pe copii să înțeleagă și să gestioneze emoțiile lor și ale altora.

Cum să încurajăm cititul la copii

SURSA FOTO: freepik.com @peoplecreations

Copiii pot începe să dezvolte obiceiuri bune de lectură acasă chiar înainte de a învăța să citească. Iată câteva sfaturi simple care te vor ajuta să-l faci pe copilul tău să iubească lectura.

1. Faceți din lectura un obicei zilnic

Un prim sfat pentru a-ți face copilul să fie atras de citit este să faci din această activitate un obicei zilnic. Momentul de a merge la culcare și de a adormi în timp ce asculți o poveste este un moment magic pe care îl vei prețui pentru totdeauna. Așadar, nu omiteți ca în fiecare seară să-i citiți celui o poveste interesantă.

2. Citește în fața copilului tău

Puterea exemplului. Indiferent dacă vă place să citiți cărți, reviste sau romane grafice, asigurați-vă că cel mic vă vede citind. Copiii învață din ceea ce observă. Dacă ești entuziasmat de lectură, probabil că copilul tău îți va capta entuziasmul.

3. Prezintă lectura ca pe ceva distractiv

Există un aspect foarte important atunci când vine vorba de promovarea lecturii în copilărie. Aici vorbim despre modul de prezentare a acestei activități. Într-adevăr, este o activitate, dar nu trebuie prezentată doar ca o altă activitate academică, ci mai degrabă ca o activitate de agrement. Este distractiv cititul? Desigur, poveștile pentru copii sunt pline de aventuri, mistere și magie. 

Punctul cheie pentru promovarea lecturii în copilărie este implicarea adulților din jurul copilului. Mersul la bibliotecă, mersul frecvent la librării pentru ca cel mic să-și cumpere propriile lecturi, împărtășirea experiențelor cu familia și participarea la activități de lectură este sămânța pentru ca pasiunea pentru lectură să crească.

4. Alegerea cărților potrivite

Tot o modalitate de a-i determina pe cei mici să citească este alegerea cărților potrivite. Asta înseamnă că trebuie să găsești cărți cu povești cât mai interesante care să le capteze atenția șo care să-i facă curioși. Poți să-l implici și pe el în alegerea cărților, mergând împreună la bibliotecă sau la librărie.

5. Inventează povești pentru bebelușul tău

Specialiștii mai spun faptul că pentru a-l face pe cel mic să iubească lectura, e important să fii creativă și de ce nu, să inventezi povești pentru copilul tău. Inspiră-te din viața de zi cu zi a bebelușului tău pentru a inventa povești distractive. Povești cu animale, de exemplu, despre câini, pisici, lei, tigri. Bebelușilor le va plăcea să imite aceste sunete.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel