Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Dureri abdominale, diaree, scădere în greutate, epuizare: acestea sunt cele mai frecvente simptome în rândul celor care suferă de boli inflamatorii intestinale cronice (IBD).
IBD este de obicei tipică pentru tinerețe și vârsta adultă, dar cazurile de diagnostic la vârsta pediatrică sunt în continuă creștere. Să vedem în detaliu ce sunt bolile intestinale inflamatorii cronice și care ar fi tratamentul cel mai indicat în aceste cazuri.
Bolile inflamatorii cronice intestinale, precum colita ulcerativă și boala Crohn, sunt patologii caracterizate prin inflamația cronică a intestinului, dar de foarte multe ori prezintă și simptome extraintestinale și afectează viața adulților și copiilor.
În ultimii ani în Europa riscul de a suferi de IBD a crescut considerabil și se pare că debutul acestor patologii este în creștere bruscă, în special la copii. Potrivit rezultatelor sondajului „Better - Welfare, Work, Legal and Social Needs”, un diagnostic din patru se referă la un copil. Vârsta la care IBD apare cel mai frecvent variază între 20 și 40 de ani, dar debutul poate apărea la orice vârstă, chiar și la copiii de la un an sau doi ani.
Termenul de boală inflamatorie intestinală reunește două afecțiuni: colita ulcerativă și boala Crohn. Aceste două boli se caracterizează prin inflamație cronică, adică continuă, a mucoasei intestinale. În timp ce în colita ulcerativă inflamația este limitată la colon și rect, în boala Crohn procesul inflamator poate afecta întregul tract intestinal de la gură până la anus.
Bolile inflamatorii intestinale cronice sunt boli netransmisibile. Care sunt cauzele, încă nu știm, dar știm că mediul și genetica contribuie la jucarea unui rol fundamental. Cea mai acreditată ipoteză este că, la subiecții predispuși, bacteriile care ne formează microbiota sunt identificate de sistemul nostru imunitar ca fiind inamici, provocând un răspuns inflamator la nivel intestinal.
Bolile inflamatorii intestinale cronice se manifestă atât cu simptome intestinale, cât și extra-intestinale. Cele mai frecvente simptome intestinale sunt aceleași la adulți și copii și printre acestea găsim:
- diaree cronică atât ziua cât și noaptea, cu sau fără urme de sânge;
- dureri abdominale premergătoare diareei;
- vărsături;
- greaţă;
- stare de rău;
- pierdere în greutate;
- paloare;
- febră;
- dureri articulare.
La copii, printre simptomele tipice se numără și întârzierea creșterii.
Este foarte important să ne amintim că fiecare persoană este diferită și, prin urmare, simptomele pot varia.
Odată obținut un anumit diagnostic, trebuie găsit tratamentul potrivit pentru copil. În prezent sunt disponibile diferite terapii pentru a ține la distanță simptomele bolilor inflamatorii cronice intestinale.
În mod tradițional, pe lângă cortizon se folosesc antiinflamatoarele pe bază de mesalazină. S-a remarcat, totuși, că utilizarea cortizonului are daune colaterale grave asupra creșterii și dezvoltării organismului. Astăzi, cea mai bună soluție este terapia biologică cu asupra anticorpilor monoclonali care neutralizează stadii specifice ale inflamației.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...