Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Ei bine, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și experților în nutriție, răspunsul categoric este „NU!” în cazul copiilor sub 2 ani. Important este să nu oferim, dar nici să negăm cu îndârjire. Jennifer Marcheix, nutriționist pentru copii, explică că în situațiile în care nu putem evita complet aceste delicii, nu ar trebui să fie o problemă, atât timp cât copilul le cere și acestea nu prezintă un risc de sufocare.
Când vine vorba despre copiii de peste 2 ani, principiul rămâne același: „nu oferi, nu refuza”, conform explicațiilor nutriționistului. În cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase, un consum sporadic al deliciilor festive nu reprezintă o problemă, dar asta nu înseamnă că micuții au liber la orice și pot mânca în exces. Echilibrul rămâne cheia.
Cu toate acestea, cum stăm cu excesele? Este dăunător dacă cei mici se răsfăță cu turtă dulce sau bomboane în cantități mari, mai ales în seara de Ajunul Crăciunului sau la Revelion? Anastasia Karpova, dietetician pentru copii și director al aplicațiilor Peque Idas și BLW ideas, oferă clarificări. „Depinde de interpretarea noastră a excesului”, spune ea. „Dacă excesul înseamnă că avem un micuț de 5 ani plin de energie la 10 seara pentru că a consumat zahăr în toată după-amiaza, ei bine, nu este indicat. Creșterea bruscă a nivelului de glucoză poate cauza agitație similară cu cea provocată de consumul excesiv de cafea”, avertizează specialistul.
Deși consecințele pe termen scurt nu sunt neapărat dăunătoare sănătății, evitarea lor poate contribui la bunăstarea generală a copilului. Specialistul subliniază importanța de a anticipa și de a evita disconfortul comun, precum durerile de stomac, cauzate de excesul de dulciuri.
SURSA FOTO: freepik.com @kristina_igumnova
Potrivit expertului Karpova, copiii ar trebui să se bucure de vacanță și să savureze dulciuri, dar părinții au un rol important în a preveni exagerarea. Iată câteva sfaturi de la experți pentru a menține un echilibru sănătos în această perioadă festivă:
Stabiliți limite. Dacă simțiți că lucrurile scapă de sub control, nu este rău să stabiliți limite. Totuși, este important să nu le transformați în interdicții stricte. Nutriționistul Jennifer Marcheix sugerează să nu le interziceți copiilor aceste dulciuri, ci să le permiteți să le consume natural și să le savureze în zilele potrivite. Important este să promovați o relație sănătoasă cu alimentele.
Comunicați cu copiii. În cazul copiilor de peste 2 sau 3 ani, puteți să vorbiți cu ei despre consecințele consumului excesiv de dulciuri. Explicați-le că prea multe dulciuri pot provoca disconfort, cum ar fi durerile de burtă. Stabiliți împreună o limită rezonabilă de consum și serviți aceeași porție pentru toți membrii familiei. Această abordare calmă și flexibilă poate face diferența.
Folosiți „bunul simț”. Anastasia Karpova subliniază importanța folosirii „bunului simț” în abordarea alimentației copiilor. Alegeți momentele potrivite pentru a oferi dulciuri, evitând perioadele apropiate de mese principale sau de culcare. Cu toate acestea, mai important decât consumul sau nu al dulciurilor, este să fiți prezenți complet în momentele petrecute cu copiii, fără distragerea de telefoane sau ecrane.
Respectați decizia părinților. Specialistul adaugă un sfat important pentru membrii familiei sau prietenii adulți. Respectați decizia părinților cu privire la consumul de dulciuri al copiilor lor. Dacă aceștia aleg să limiteze zahărul, este esențial să respecțiți această hotărâre, fără a comenta sau pune la îndoială.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...