Cyberbullying-ul: Cum ne protejăm copiii de hărțuirea online
Tehnologia a devenit parte integrantă din viața...
Elevii și pericolul drogurilor. Este o altă temă despre care s-a discutat în cadrul Dc Edu, în emisiunea realizată de Sorin Ivan cu invitatul său Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR. De asemenea, s-a vorbit și despre bullying și violența în școli.
„Cred că sunt foarte puține familii care își trimit copiii la școală să facă scandal sau să ajungă la violență. Dar societatea în care trăim, anturajul, poate să deturneze. Și atunci este bine ca școala să sancționeze aceste derapaje. Aceste derapaje trebuie să fie și în cazul profesorilor, adică trebuie să avem aceeași unitate de măsură. Nu vreau să vorbim doar despre familii pentru că eu trebuie să apăr interesele legitime nu ilegitime”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR.
Când vine vorba de bullying și violență la școală, Iulian Cristache spune că în primul rând comportamentul copiilor vine din familie. „Poate copiii copiază comportamentul din familie, unele familii. Nu vreau să generalizez. Pe de altă parte, avem lipsa aplicării sancțiunilor și lipsa unei legislații coerente pentru că ești pus în imposibilitatea să aplici nicio sancțiune pentru că poți fi atacat. Lipsa sprijinului juridic la nivelul unităților de învățământ. Teoretic, unitățile de învățământ ar putea să apeleze la Inspectoratele Școlare care la rândul lor au un contract cu un jurist. Nu prea poate un jurist. Nu prea poate să facă față un jurist la 300-400 de școli la nivel județean. Și atunci ori directorul își permite din finanțarea de bază să plătească un jurist pe bunuri servicii, că are această posibilitate, dar doar îi ajung banii. Că dacă nu-i ajung banii, atunci reprezintă o problemă sau dacă nu singur împreună cu celelalte consilii”, a explicat Iulian Cristache.
Bullyingul este un fenomen răspândit în școlile din România, lasă răni adânci, iar efectele pe care le produce sunt pe termen lung. Este datoria noastră a tuturor să le oferim copiilor un mediu sigur, în care fiecare copil să fie tratat cu respect. Cercetările recente cu privire la problematica bullyingului arată că este dificil să considerăm că acest comportament apare doar din cauza unor caracterisitici individuale. Bullyingul este un fenomen complex, de grup, care apare în funcție de istoria clasei, cultura, normele și modelele sociale care s-au dezvoltat în interiorul ei. Gradul de înțelegere, practicile, modalitatea prin care este abordat un comportament de tip bullying poate contribui fie la susținerea lui, fie la descurajare și oprire.
· 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
· 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
· 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
· 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor, potrivit Salvațicopiii.ro.
Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Tehnologia a devenit parte integrantă din viața...
În ultimii ani, fenomenul de...
În articolul de mai jos veți descoperi un decalog de...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...