Bullying-ul și implicațiile lui. Profesor Robert Florea: „Vulnerabilitatea copiilor este construită/realizată de spaimele noastre ca adulți”
Data actualizării:
Data publicării:
Sorin Ivan l-a avut ca invitat pe profesorul Robert Florea în emisiunea de luni, de la Dc Edu.

Profesorul Robert Florea, coordonatorul Centrului Municipiului București de Asistență Psihopedagogică, a vorbit despre cea mai actuală problemă din școala românească: bullyingul.

„Instituția școlare nu este în altă parte decât în același loc în care trăim cu toții. E o oglindă. Și școala și societatea sunt oglinzi. Nu se poate sustrage școala din problematica societății în care ea sălășluiește.

Uneori, e un soi de abuz de utilizare a bullyingului și acolo nu e bullying. A doua chestiune: uneori suntem cumva e un soi de efect de halo.

Nu vedem ceea ce se întâmplă în zonele în care nu sunt atât de vizibile.

Și aici vorbim de cyberbullying. Și care este cel puțin la fel de periculoasă decât ceea ce se manifestă plenar, uneori sub ochii noștri. Vulnerabilitatea copiilor este construită/realizate de spaimele noastre ca adulți, de neliniștile și anxietățile noastre.

La fel de important este ca familia să fie atentă la nevoile copilului. Stie familia întotdeauna ce își dorește, ce face copilul?!”, a explicat profesorul Robert Florea.

Coordonatorul Centrului Municipiului București de Asistență Psihopedagogică, punctează faptul că este foarte important, ca părinte, să observi nevoile copilului tău.

Cum se implică consilierul școlar în cazurile de bullying?

„În primul rând, există și un cadru legal care reglementează tipurile de acțiuni pe care trebuie să le facă un consilier școlar în aceste cazuri.

Procedura stabilește niște pași, niște etape prin care se intervine din punct de vedere instituțional. Se numește acțiune de prevenire. Încercăm să prevenim.

Însă, rata succesului variază: uneori, în anumite zone poate să aibă mai mult succes, în altele mai puțin. Depinde inclusiv de mediul social, socio profesional”, a explicat Robert Florea.

Care sunt formele de manifestare ale bullying-ului

Potrivit doctorului în Psihologie, Ioana Șandru, formele de manifestare ale bullying-ului sunt următoarele:

„Abuzul către un comportament, fie că este al unei persoane mai altfel. Are urechile mai mari, părul altfel sau fizic iese în evidență printr-un defect, e o formă continuă, intenționată.

Este ridiculizat, timorat, luat peste picior. Bullying-ul pare că este acceptat, pare o joacă, și cumva este în aria legalității, pe când violența depășește cumva granița legalului.

Formele sunt de la cele mai ușoare cum ar fi tachinare, intimidare, până la forme de abuz, posedare de bunuri, loviri fizice”, a explicat psihologul.

Practic bullying-ul implică de la agresiunile verbale, un ton mai ridicat, ironic, sarcastic sau punerea de porecle, agresiunea atitudinală, șicanări, hărțuiri, glumițe, până la agresiuni fizice.

Citește și „Profesor consilier școlar Ana Maria Oancea, despre bullying: „Pentru că un singur copil nu poate opri bullyingul, dar o clasă de prieteni poate face diferența”

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel