Burse pentru elevi. Profesorul Florian Lixandru: „Vrem să venim și în sprijinul celor care nu s-au încadrat pe piața muncii”/ VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației, a fost invitatul lui Sorin Ivan în emisiunea de la Dc Edu.

Noul sistem de burse școlare pentru anul 2024-2025 aduce schimbări semnificative, menite să ofere un sprijin financiar mai bine adaptat diverselor nevoi și performanțe ale elevilor.

Despre acest subiect s-a vorbit în ediția de luni a emisiunii de la Dc Edu.

Citește și „Violența în mediul școlar. Profesorul Florian Lixandru: „Fiecare copil are o parte bună, indiferent de cât de violent ar fi” / VIDEO”

„În această nouă metodologie este prevăzută introducerea unei noi categorii de burse și anume bursa de reziliență. Au fost regândite criteriile pentru acordarea bursei de merit.

Aceasta se va acorda începând cu acest an școlar elevilor care obțin media generală cel puțin 9.50 sau elevilor care au obținut rezultate concretizate în premii 1,2,3 la olimpiadele fazele județene sau premiul 1 la concursurile naționale aflate în calendarul ministerului educației.

Urmează bursa de reziliență împreună cu cea de merit care se acordă unui procent de 30% din fiecare clasă.

Deci practic după ce am acordat bursele de merit pe baza de medie, ce rămâne din procentul de 30 % vor fi elevi care vor beneficia de burse de reziliență.

Condiția este să aibă media generală pe anul școlar trecut de minim 7 și pentru toate bursele, mai puțin bursele sociale și condiția de medie la purtare pe anul școlar trecut, trebuie să fie 10.

Avem elemente de noutate în ceea ce privește bursele pentru sportivi.

În acest an școlar, vor primi bursa de merit toți elevii care au participat la competițiile organizate de federațiile sportive în baza unui protocol pe care ministerul educației l-a încheiat cu agenția națională pentru sport.

Mai avem o categorie de burse sociale pentru elevii care studiază în programul a doua șansă, cu vârste până în 30 de ani care nu s-au încadrat pe piața muncii, tocmai pentru a-i atrage către școală, pentru a veni în sprijinul lor”, a explicat Profesorul Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Care este valoarea burselor

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este: 

bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (

bursa de merit – 450 lei/lună;

bursa de reziliență – 300 lei/lună;

bursa socială – 300 lei/lună;

bursa tehnologică – 300 lei/lună;

pentru mamele minore – 700 lei/lună.

Bursa socială: Sprijină elevii din medii defavorizate, familii cu venituri reduse, elevi cu unul sau ambii părinți decedați, din familii monoparentale sau cu deficiențe/afectări funcționale.

Bursa tehnologică: Înlocuiește fosta bursă profesională și se acordă elevilor din învățământul profesional și tehnic.

Bursa pentru mame minore: Susține participarea și reușita școlară a elevelor care au sub 18 ani și au copii în întreținere.

Vezi și „Învățământul dual, o nouă șansă! Profesorul Florian Lixandru, despre mentalitatea părinților: „Nu-mi duc copilul la școală profesională pentru că vreau să urmeze un liceu” / VIDEO”

Interviul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

Profesoara Mariana Badea, invitata zilei la DC Edu

Profesoara Mariana Badea vine la DC News TV, Părinți și...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel