Buze albastre la copii: Care sunt cauzele. Simptomul nu trebuie trecut cu vederea
Data publicării:
Buzele albastre la copii pot fi un semn de cianoză. Care sunt cele mai potrivite terapii pentru a trata această afecțiune, simptomele și remediile.

Buzele albastre la copii pot fi un semn al deficienței de oxigen în sânge. Când pielea devine albăstruie, se numește  cianoză.

Acest simptom se poate datora și unor afecțiuni cronice subiacente, cum ar fi bolile pulmonare sau defecte cardiace cronice. Lipsa de oxigen din sânge, indiferent de cauză, duce la colorarea albăstruie a pielii, în special a mâinilor, picioarelor și buzelor.

Simptomul nu trebuie trecut cu vederea deoarece, în unele cazuri, poate indica prezența unei afecțiuni grave, care trebuie evaluată prompt de către medic. Testele efectuate pentru a detecta cianoza sunt: ​​analiza gazelor din sângele arterial, saturația de oxigen din sânge, radiografie toracică, tomografia computerizată toracică și hemoleucograma completă, printre altele. În cazul copiilor, medicul pediatru va indica analizele care trebuie efectuate pentru a diagnostica tulburarea.

Cauzele buzelor albastre

Culoarea albastră a buzelor este, în general, cauzată de frigul intens sau de lipsa de oxigen din sânge. La copii, alte cauze ar putea include malformații cardiace congenitale, convulsii, șoc septic și boli pulmonare, cum ar fi astmul sau pneumonia.

Buzele albastre nu sunt întotdeauna un semn al unei patologii. Copiii și sugarii prezintă adesea pete albastre ușoare pe mâini, buze sau picioare. În termeni medicali se numește cianoză periferică și nu este o condiție de îngrijorare.

Printre patologiile care pot avea o culoare albăstruie a buzelor ca simptom sunt:

-Astm

- Anemie

- Bronşită

- Boala pulmonară obstructivă cronică

- Methemoglobinemie

- Epiglotita

- Tetralogia lui Fallot

- Boala cardiacă cianotică și alte tulburări cardiace

- Şoc

- Sufocare

- Expunerea la medii reci

- Tuse prelungită

Este indicat să mergeți la medic sau la camera de urgență dacă buzele albastre ale copilului dumneavoastră sunt asociate cu dificultăți de respirație, mușchi ai pieptului care se retrag la fiecare respirație, letargie, poftă scăzută de mâncare, oboseală, un corp moale și dificultăți de a adormi.

Care sunt remediile și terapiile împotriva buzelor albastre

Dacă starea se datorează  expunerii la frig,  poate fi tratată cu o tranziție treptată la temperaturi mai calde. Dar remediile sunt diferite în funcție de cauza care a cauzat culoarea albastră a buzelor. 

Dacă cianoza se datorează unor malformații cardiace congenitale, poate necesita intervenție chirurgicală. 

Cianoza poate fi tratată și prin oxigenare, folosind o mașină sau un ventilator mecanic, în funcție de instrucțiunile medicului dumneavoastră.

În unele cazuri, cianoza poate fi tratată prin administrarea de lichide intravenoase. Copiii cu boli cardiace congenitale au nevoie de imunizări regulate, la zi, pentru a preveni infecțiile.

Nou-născuții la care se constată că transpunerea arterelor mari (TGA) provoacă cianoză la naștere pot fi tratați cu o injecție de prostaglandine.

Cianoza din alte cauze, cum ar fi scăderea zahărului din sânge, poate fi gestionată prin perfuzii și administrare de glucoză.

Care sunt tipurile de cianoză

Cianoza este evidentă acolo unde pielea este mai subțire, unde există multe capilare și pigmentarea este redusă, cum ar fi vârful degetelor și buzele. Pentru a declanșa culoarea albastră, nivelul hemoglobinei reduse, adică hemoglobinei neoxigenate din sânge, trebuie crescut la cel puțin 5g/dl. Există două tipuri diferite de cianoză:

- centrală, atunci când este cauzată de factori care duc la reducerea ventilației pulmonare cu scăderea consecventă a aportului de oxigen, reducerea aportului de sânge la plămâni și methemoglobină.

- periferică, atunci când este cauzată de probleme vasculare, cum ar fi cauze hematologice, inclusiv transfuzie materno-fetală, stază capilară sau venoasă, anomalii metabolice sau septicemie în curs, instabilitate vasomotorie.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel