Cafeaua sau ceaiul instant nu vor mai putea fi vândute în școli
Data publicării:
Un nou ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, reglementează alimentele care nu sunt recomandate pentru comercializare în școli, stabilind și un tabel cu opțiuni alimentare.

Conform acestui ordin, sunt interzise toate tipurile de băuturi răcoritoare, energizante și băuturi calde precum cafeaua sau ceaiul instant. În plus, alimentele sunt împărțite în trei categorii: „a se servi cel mai des”, „a se servi ocazional” și „nerecomandat a se servi”.

Documentul detaliază ce categorii de alimente sunt considerate nesănătoase și care sunt recomandate pentru consum des sau ocazional.

Citește și Când se trece la ora de vară. Dormim mai mult sau mai puțin?

În noul ordin este menționată explicit interdicția pentru toate tipurile de băuturi răcoritoare plus energizante și băuturi calde de tip cafea sau ceai instant.

Printre alimentele interzise se numără cele cu un conținut ridicat de zaharuri (mai mult de 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g).

De exemplu, chipsurile, dulciurile ambalate, înghețata și băuturile carbogazoase îndulcite sunt strict interzise. În schimb, fructele proaspete, legumele și iaurturile simple sunt recomandate pentru consum frecvent.

băuturile de tip milkshake sau laptele cu arome (de exemplu: ciocolată, vanilie, căpșuni) nu vor mai fi permise în oferta școlară.

Operatorii economici care livrează alimente în școli vor fi obligați să prezinte etichete detaliate sau buletine de analiză care să certifice compoziția produselor, mai este precizat în ordinul amintit.

Ministerul încurajează consumul frecvent al unor alimente considerate sănătoase, conform unor tabele care clasifică produsele în trei categorii: „a se servi cel mai des”, „a se servi ocazional” și „nerecomandat a se servi”, potrivit Edupedu.ro.

Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, nu a mai fost actualizată de 16 ani, până acum fiind în vigoare lista aprobată prin OMS 1.563/2008.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

7 obiceiuri matinale care au beneficii dovedite pentru copii

Diminețile pot fi adesea o perioadă de agitație pentru...


Top citite

Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor

De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

Lucruri pe care copiii adulți le resimt în tăcere față de părinții lor, dar rareori le spun cu voce tare

„80% din ce faci azi ca părinte vine din primii tăi 7 ani de viață!” De ce e periculos să ignori copilul care ai fost. Andrada Faina: „Asta vreau să subliniez aici!” / VIDEO

pixel