Călătoriile cu trenul rămân scumpe pentru studenții din localitățile fără stație de tren din cauza procedurilor încă neclarificate
Data publicării:
În contextul noilor reglementări privind reducerile de 90% pentru studenți la transportul feroviar, unii tineri se confruntă cu dificultăți, deoarece nu beneficiază încă de această facilitate.

Studenții care nu beneficiază de o gară în oraș se confruntă cu lipsa opțiunilor de transport feroviar ca urmare a ordonanței de urgență (OUG) „trenuleț” care prevede măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025. Modalitatea de aplicare a reducerii limitate este încă sub discuție între Ministerul Educației, Ministerul Transporturilor și Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR), conform unui răspuns oferit de Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru Edupedu.ro.

Citește și De ce ar trebui copiii să citească Harry Potter

ARF menționează în răspunsul adresat Edupedu.ro că sunt în derulare discuții între Ministerul Transporturilor, Ministerul Educației și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru a stabili modalitatea de acordare a reducerii pentru studenții din localități fără stație feroviară, studenții străini și cei care călătoresc cu mai mulți operatori.

În anul 2023, au fost înregistrate un total de 4.207.208 călătorii cu reducere pentru studenți, iar pentru 2024, estimările sugerează un număr de 5.190.117 călătorii.

Datele pentru decembrie 2024 nu au fost încă finalizate, iar cifra totală anuală este calculată pe baza estimărilor proporționale.

Aproximativ 2-3% din aceste călătorii au fost realizate de studenți orfani sau provenind din centrele de plasament, care au beneficiat de gratuitate totală, potrivit aceleași surse.

Citește și Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!

În 2023, suma totală subvenționată pentru călătoriile studenților a fost de 130.068.950 lei, iar în 2024 aceasta a crescut la 172.525.510 lei.

Aceste valori respectă legislația în vigoare, inclusiv H.G. 42/2017, H.G. 435/2020, H.G. 341/2021 și Legea Educației, conform informațiilor furnizate de ARF. Astfel, prețul mediu al unei călătorii cu trenul subvenționate de stat a fost de 33 de lei în 2024 și 31 de lei în 2023.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Ministrul Educației: „Gramatica trebuie readusă la liceu”

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, spune...

Cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani

Tot mai puțini români decid să devină părinți.

Burse școlare pentru elevii români

Plata burselor școlare în februarie 2025. Elevii primesc peste 350 de lei...



Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel