Calitatea educației în școala românească. Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu arată care sunt elementele care fac diferența în instituțiile de învățământ / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii DCEdu, gazda prof. univ. dr. Sorin Ivan a pus o întrebare esențială: „Avem o școală de calitate, care se bazează, evident, pe calitatea actului de învățământ? Care ar fi ingredientele calității, elementele structurante ale calității în această chimie extraordinar de complexă?” 

Răspunsul invitatului său, prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu de la Universitatea din București, a fost clar: „Trebuie să recunoaștem, calitatea este unul dintre conceptele care preocupă lumea, pentru că fără calitate se întâmplă lucruri mai ales de natură tulburătoare negativă.”

Citește și Supraîncărcarea curriculară și extracurriculară a elevilor. Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară: „Aș invita un profesor să învețe toate materiile pe care le învață un copil” / VIDEO

Calitatea în educație: o provocare constantă

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Prof. Neacșu a subliniat importanța de a gândi calitatea în toate actele educaționale. „Întrebarea pe care mi-o pun este: putem gândi calitatea în toate actele pe care le desfășurăm? Dacă în școală avem în vedere o instituție de calitate, care sunt elementele care o compun?” a continuat el.

Răspunsul său sugerează că o abordare holistică a calității este esențială pentru succesul sistemului educațional.

O școală bună nu se reduce la o clădire frumoasă

Când a fost întrebat ce definește o școală bună, Neacșu a fost categoric: O școală bună nu înseamnă o clădire frumoasă sau un brand. Brandul este suma componentelor calitative.”

El a adăugat că, deși un ambient plăcut și resursele umane calificate sunt importante, adevărata calitate provine din competențele și valorile fiecărui cadru didactic.

Resursele umane: cheia succesului educațional

SURSA FOTO: freepik.com @standret

„Structural, prima sursă și resursă a calității o reprezintă resursele umane, a afirmat profesorul. Acesta a evidențiat că nu mai este suficient să ne raportăm la numărul de cadre didactice, ci la calitatea acestora.

„Ne interesează calitatea care dă stabilitate, competența, valoarea și încrederea că ceea ce faci are continuitate în timp, cu recunoaștere socială”, a subliniat el.

Calitatea: un ideal realizabil

În concluzie, prof. Neacșu a definit calitatea ca fiind o idealitate dorită și proiectată, dar și un concept realizabil prin procese, tehnologii, obiective și scopuri.

Calitatea este realizabilă prin procese, tehnologii, obiective, scopuri, care sunt puțin mai înalte”, a încheiat el, lăsând publicul să reflecteze asupra complexității și importanței calității în educație.

Această discuție a oferit o perspectivă valoroasă asupra modului în care putem construi un sistem educațional mai bun, bazat pe calitate și excelență.

URMĂRIȚI EMISIUNEA DCEDU INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Topul celor mai căutate meserii din lume

Cea mai bine plătită meserie din lume variază în...


Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie în copilul tău... NU le spune! / FOTO: freepik.com @Yulia Raneva

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!

pixel