Când copiii petrec vacanța de vară cu bunicii: cum să vă asigurați că totul merge bine
Data publicării:
Bunicii sunt o parte esențială a educației parentale pentru multe familii care au norocul de a beneficia de acest ajutor. Vara, când echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți este complicat, este o perioadă în care nepoții pot petrece mai mult timp cu ei. Ce probleme pot apărea și cum pot fi rezolvate?

Reconcilierea vieții de familie este o realitate complexă care are nevoie, de cele mai multe ori, de alte persoane de sprijin, cum ar fi bunicii. În timpul verii, când sunt mai multe luni fără școală, acest ajutor poate fi esențial pentru unii părinți. 

Teresa Jiménez de Miguel este psiholog pentru copii și adolescenți, specializată în parentingul respectuos, parentingul pozitiv și maternitatea neexigentă (www.lapsicologademama.com). Ea explică cum să ajungem la un echilibru astfel încât timpul petrecut de copii cu bunicii să fie o experiență pozitivă pentru toată lumea.

Care criteriu ar trebui să prevaleze, cel al părinților sau cel al bunicilor?

Primul lucru care trebuie să fie clar este că nu ar trebui să existe o luptă între părinți și bunici pentru a vedea cine este șeful, ci că ceea ce este important este ca copiii să fie îngrijiți cât mai bine posibil. Probabil că există multe lucruri asupra cărora ambele părți nu sunt de acord, din cauza diferenței de generații și de stiluri parentale. În acest sens, se pot trasa linii roșii (aspecte asupra cărora ca părinte nu vrei să cedezi), care, după cum comentează expertul, vor trebui explicate bunicilor în cadrul unei întâlniri cu aceștia.

„Dar trebuie să ne fie clar că bunicii nu ne cresc copiii, ei sunt acolo pentru a ne ajuta și, prin urmare, trebuie să fim mai înțelegători și recunoscători.

Dacă se trece un steag, ar trebui să vorbim despre asta cu calm și sinceritate (eu nu ratez niciodată un steag?), știind că nu există nicio intenție rea, că parentingul este complicat pentru toată lumea și că bunicii sunt tot bunici și că legătura care se creează poate fi o amintire minunată pentru viitor”, subliniază expertul.

Există o problemă: copiii nu vor să stea cu bunicii lor.

Uneori nepoții au o predilecție pentru unii bunici din diverse motive și nu vor să stea cu ceilalți. Se poate ca legătura să nu fi fost bine închegată, să nu fi stat prea mult timp cu ei sau să nu fi participat la momentele decisive din viața copilului... Pot exista multe circumstanțe care îi fac pe copii să se simtă mai bine cu unii bunici decât cu alții.

În acest caz, părinții sunt cei care ar trebui să acționeze ca mediatori, încercând să consolideze relația, povestindu-le anecdote pentru a-i apropia și, bineînțeles, nu vorbind de rău pe niciunul dintre ei. În plus, după cum subliniază psihologul, „poate le putem da și indicii pentru acele zile în care vor fi cu ei despre mâncarea sau activitatea lor preferată, cu planuri în care sunt implicați...”.

Copilul are, de asemenea, un rol important de jucat aici și trebuie să îl întrebați de ce nu se simte confortabil cu acești bunici. „Uneori are legătură cu faptul că nu sunt prieteni prin preajmă, sau nu au spațiu pentru ei, sau nu îi scot în oraș și se plictisesc.... Dați-le încredere să ne spună, fără să judecați sau să subestimați ceea ce simt.

Dacă nu există alternative posibile și nu pot fi singuri din cauza vârstei lor, de exemplu, le putem explica întotdeauna de ce este necesar să apeleze la bunici, fiind sinceri”, recomandă Teresa Jiménez de Miguel. 

„Când ne luăm copilul, el se comportă ciudat”.

Reacțiile copiilor atunci când sunt departe de părinți și când sunt reuniți cu aceștia sunt foarte variate și, într-o anumită măsură, imprevizibile. Din acest motiv, nu este posibil să se facă o recomandare generală cu privire la cât timp ar trebui să stea copiii departe de părinți atunci când sunt în grija bunicilor.

Fiecare circumstanță este diferită. Cu toate acestea, este recomandabil să fie prezenți, în ciuda distanței: „Sunați zilnic, faceți apeluri video, lăsați un bilet surpriză pentru fiecare zi în care nu sunteți împreună, trimiteți un mesaj surpriză doar pentru că...”. Copiii trebuie să fie siguri că părinții lor sunt conștienți de ceea ce li se întâmplă în fiecare zi, chiar dacă este din altă parte.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel