Lucruri pe care psihologii recomandă să nu le împărtășești și să le păstrezi pentru tine
O comunicare bună, adică una...
Ce echipamente există pentru a proteja auzul?
A asista la un concert sau un festival cu copilul poate fi uneori un vis al unui adult. Îi facem cunoscut ce ne place pentru ca, la rândul său, să aprecieze.
Citește și Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină
Totuși, este important să îi protejăm auzul (cască anti-zgomot, dopuri de urechi), mai ales înainte de vârsta de 12 ani, și de asemenea să alegem cu grijă spectacolul.
De fapt, dacă este vorba despre un concert cu posibile mișcări de mulțime și un volum sonor foarte ridicat, este mai bine să așteptăm să crească înainte de a-l duce acolo.
Un decibel este o unitate utilizată în acustică pentru a defini o scară a intensității sonore.
SURSA FOTO: Freepik.com@vecstock
Un zgomot de peste 80 dB (aspirator, trafic intens) poate fi deranjant pe o perioadă lungă de timp;
Un zgomot de peste 85 dB (mașină de tuns iarba, blender) poate fi periculos după o expunere prelungită;
Un zgomot de 100 dB și mai mult (concert, focuri de artificii) este riscant și poate provoca daune auditive;
Un zgomot de 120 dB (avion la decolare, sirenă) va provoca, de regulă, dureri, și există riscul de pierdere imediată a auzului.
„Ideal, sunetele din jurul bebelușului nu ar trebui să depășească 50-60 dB, adică nivelul unei conversații normale. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea corectă a acuității sale auditive”, precizează Mickaël Ayache, audioprotezist și fondator al laboratorului auditiv Discret’son, pentru Parents.
De reținut: până la 18 luni, canalul auditiv al copiilor este mai îngust, dar în special mai scurt decât cel al adulților (18 mm față de 30 mm). Astfel, urechea internă a copiilor este mai expusă (și mai sensibilă) decât cea a adulților.
În plus, este important de menționat că expunerea la zgomote puternice încă de la vârste fragede poate influența dezvoltarea auzului pe termen lung.
SURSA FOTO: Freepik.com@pkproject
De aceea, protejarea urechilor celor mici, mai ales în primele lor etape de viață, este esențială pentru prevenirea problemelor auditive ulterioare.
Pentru a proteja auzul copiilor, există mai multe soluții disponibile, cum ar fi dopurile de urechi special concepute pentru copii, care pot reduce nivelul de zgomot și proteja urechile sensibile ale acestora.
De asemenea, există căști de protecție fonică, care pot fi folosite în locuri cu zgomot ridicat, cum ar fi la concerte sau în timpul unor evenimente zgomotoase, pentru a proteja auzul.
Deși auzul este o simțire esențială pentru dezvoltarea copiilor, expunerea prelungită la sunete puternice sau zgomote bruște poate avea efecte nocive. Este important ca părinții și persoanele care se ocupă de copii să fie conștiente de aceste riscuri și să ia măsurile necesare pentru a asigura un mediu sigur din punct de vedere auditiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
O comunicare bună, adică una...
Există nume care par să aibă o legătură tainică cu...
De la ce vârstă un copil poate participa la un concert...
În România, există mai multe...
Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea...
Ziua îndrăgostiților,...
Știi că fiecare lună din an aduce cu sine trăsături și...
În viața de zi cu zi, felul în...