Când încep bebelușii să râdă?
Data publicării:
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu nerăbdare — când bebelușul tău începe să râdă.

 Și, odată ce auzi primul râs al micuțului tău, vei deveni pur și simplu dependent de acest sunet, fie că este vorba de un chicot, un râs ușor sau un râs vesel și puternic.

Începând încă din primele sale luni, bebelușul tău a început să experimenteze diverse sunete, gângurind, suspinând și făcând diverse zgomote.

Râsul este următorul (și cel mai amuzant) pas în procesul de învățare a comunicării.

Mulți bebeluși încep să chicotească pentru prima dată în jurul vârstei de 4 luni, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), deși unii ar putea să aibă nevoie de puțin mai mult timp.

Bebelușul tău va împărtăși probabil râsul său adevărat până la vârsta de 6 luni.

Primul râs al bebelușului tău ar putea fi inspirat de ceva simplu, cum ar fi vederea unui jucărie preferat, a unui animal de companie sau a unei persoane (adică tu!).

Deși aceste râsete și chicoteli timpurii sunt o adevărată bucurie de auzit, ele sunt și recompensatoare pentru bebeluș — îi place să-și audă propria voce și să observe cum reacționezi la sunetele pe care le face.

Odată ce a descoperit cum să râdă în voie, bebelușul tău poate să râdă „fără un motiv anume” — până la urmă, râsul este plăcut și este un sunet nou și amuzant de făcut.

În plus, cu fiecare gângurit și „goo”, învață și practică cum să-și miște gura și limba pentru a produce diferite efecte sonore.

Cum să îți faci bebelușul să râdă

Înainte să îți lansezi numărul de stand-up, asigură-te că micuțul tău este pregătit să fie un public bun.

Bebelușii care sunt hrăniți, odihniți și alertați sunt cei mai predispuși să fie gata pentru o oră de comedie.

Deși bebelușul tău s-ar putea să nu aibă încă simțul umorului tău, el percepe semnalele tale comice. Atunci când te vede zâmbind și râzând, este mai probabil să răspundă și să râdă la rândul său.

Distracție plăcută descoperind ce îl face pe micuțul tău să izbucnească în râs! Experimentează cu diverse tehnici pentru a-l încuraja să râdă, cum ar fi:

Să faci fețe amuzante

Să dansezi cu mișcări ciudate

Sunete amuzante

Să cânți melodii

Să-l legăni ușor pe genunchi

Să imiți sunetele amuzante pe care le face bebelușul

Să aplaudi ușor mâinile și picioarele bebelușului

Să joci jocuri ca „patty-cake” și „cucu-bau”

Continuă să încurajezi chicotelile și gânguritul vorbind frecvent cu bebelușul tău. Oferă un comentariu constant pe măsură ce îți desfășori activitățile zilnice!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel