Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Bebelușii au în principal amintiri pe termen scurt, care durează doar câteva minute. La vârsta de 4 luni, bebelușul tău poate să își amintească că fața ta a dispărut atunci când jucați jocul „cucu-bau” sau că o minge a ieșit din vedere. Memoria pe termen scurt îi ajută pe bebeluși să urmărească obiectele.
Dar cercetătorii au descoperit că bebelușii între 4 și 6 luni pot să-și amintească doar un singur lucru deodată.
Memoria bebelușului tău se dezvoltă rapid în primul an de viață. Un studiu a descoperit că bebelușii de 6 luni își amintesc cum să apese o levieră pentru a manevra o trenuleț cu două până la trei săptămâni după ce l-au văzut ultima dată.
Citește și Parentingul blând: Cum să îți educi copilul cu răbdare, chiar și în momentele grele
La vârsta de 10 luni, memoria pe termen scurt a bebelușului se îmbunătățește atât de mult încât pot să-și amintească mai multe lucruri deodată, dar tot pentru perioade scurte de timp.
SURSA FOTO: freepik.com@master1305
(Cercetătorii cred că limitele memoriei pe termen scurt îi ajută pe bebeluși să evite să se simtă copleșiți de lumea mare pe care o întâlnesc.)
Amintirile pe termen lung au nevoie de câțiva ani pentru a se dezvolta. Hipocampul, partea din creier unde se formează amintirile, nu este complet dezvoltat până la vârsta de aproximativ 7 ani.
Aceasta poate fi explicația pentru care amintirile noastre timpurii nu sunt de obicei din primii ani ai vieții. Absența amintirilor din copilăria timpurie este un fenomen pe care cercetătorii îl numesc „amnezie copilărească”.
Viziunea unui nou-născut este destul de neclară, dar aceștia pot începe să recunoască fețele mult mai repede decât alte obiecte.
Bebelușul tău va putea să-ți identifice fața până la vârsta de 3 luni, dar te va putea recunoaște dintr-o mulțime mult mai devreme, folosindu-și celelalte simțuri.
Dacă copilul tău își vede bunicii o dată pe săptămână, probabil că îi va recunoaște până la vârsta de 6-9 luni. Dar dacă îi vede zilnic, acest lucru se poate întâmpla mai devreme.
Vei ști ale cui fețe sunt familiare pentru bebelușul tău pentru că va zâmbi și va murmura atunci când îi vede pe cei pe care îi recunoaște.
Bebelușii își amintesc destul de bine fețele. Ei pot să își reamintească fețele pentru o perioadă surprinzător de lungă, nu doar pe ale membrilor familiei.
Într-un studiu, copiilor de 3 ani li s-au arătat imagini cu două fețe – o persoană pe care o întâlniseră o singură dată cu doi ani înainte și un străin.
Copiii s-au uitat mai mult la fața străinului, ceea ce este un exemplu al ceea ce cercetătorii numesc „preferința pentru noutate”, adică tendința de a se concentra pe lucruri noi.
Acest lucru sugerează că cei de 3 ani recunoșteau persoana pe care o întâlniseră înainte, potrivit BabyCenter.
Totuși, bebelușii trebuie să vadă frecvent oamenii pentru a-i aminti. (Ei își pot aminti doar câteva minute în primele luni și câteva săptămâni până la vârsta de 1 an.) De aceea, bebelușul tău își va aminti ușor de educatorul preferat de la grădiniță, dar nu și de mătușa Martha, care l-a întâlnit luna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...