Când să scoți un nou-născut la plimbare și ce măsuri de precauție să iei
Data publicării:
Un nou-născut de doar câteva zile nu este prea mic pentru a ieși din casă? Pediatrii au spus NU. Un bebeluș care nu are patologii sau contraindicații speciale nu are restricții în ceea ce privește mersul la plimbare, prin urmare poate fi scos la plimbare încă din primele zile de viață.

În sfârșit a sosit momentul mult acceptat: acum îți poți ține copilul în brațe.  Te întrebi deja când poți să ieșidin casă dar ți-e teamă că este prea devreme pentru bebeluș?

La ce oră ar trebui să ieși cu un bebeluș?

Ora la care să ieși cu bebelușul la plimbare este orientativă: totul depinde de rutina părinților și de energia lor! Important este, vara, să eviți orele cele mai fierbinți și iarna, evident, atunci când temepraturile sunt deosebit de scăzute să eviți.

„Momentul perfect” recomandat pentru ieșire este după hrănire și schimbarea scutecului: curat, parfumat și mulțumit de laptele delicios, va învăța ce se află dincolo de ușa de la intrare sau va profita de ocazie să tragă un pui de somn. Pentru orice eventualitate, ia cu tine scutece, un biberon în geanta pentru cărucior, mai ales dacă plănuiești o plimbare lungă.

De ce plimbările sunt bune pentru nou-născuți?

Știați că plimbările, spre deosebire de temerile unui părinte, sunt o salvare pentru nou-născuți?

În aer liber crește producția de vitamina D, care este esențială pentru calcificarea și creșterea oaselor, permite organismului să înceapă să se imunizeze și stimulează copilul cu sunete, mirosuri și alte noutăți nemaivăzute până acum!

Nu are beneficii doar pentru cel mic, dar beneficiază și părinții: mama îmbunătățește circulația la nivelul picioarelor după sarcină, iar tatăl se relaxează bucurându-se de un moment alături de familie.

Când este cu adevărat periculos să scoți un copil afară? 

• Când bate vântul foarte tare.
• Când este foarte frig, sub -10 grade Celsius, sau foarte cald, peste 35 grade. Celsius (nu sunt indicate diferențele mari de temperatură interior-exterior).
• Când are o boală contagioasă.
• Când are temperatură (organismul e slăbit și nu se simte confortabil).

Pe timp de iarnă se scoate copilul afară la prânz, când este perioada cea mai caldă al zilei. De evitat dimineața și seara, când este mai frig.

Copilul se îmbracă corespunzător – cum este mama, așa și nou-născutul. Nu se îmbracă excesiv! Singura protecție de care trebuie să ținem cont este la cărucior, să avem grijă să aibă lateralele acoperite ca să nu intre vântul întrucât bebelușii suportă mai greu variațiile de temperatură.

Un alt aspect de care ar trebui să țineți cont este temperatura din casele voastre. Cu cât e mai frig afară cu atât suntem tentați să facem căldură excesivă în case. Este un obicei greșit.

Pe timp de iarnă, temperatura din casă ar trebuie să fie 20-21 de grade Celsius. Este important ca atunci când ieși afară să nu fie o diferență foarte mare de temperatură. Copilul suportă optim 10-15 grade Celsius diferență interior-exterior.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: plimbare  plimbare nou nascuti  temperatura 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepik

Cum sunt crescuți copiii români? Psiholog Yolanda Crețescu: Verbele iubirii sunt patru, noi îi creștem doar cu două: a avea și a putea

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Experți sugerează o abordare alternativă în educația copilului: parentingul apreciativ

pixel