Când scoatem somnul de prânz al copilului? Diana Rațiu: „Și-l cam scoate singur. Trebuie doar să ținem cont de ASTA!” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Diana Rațiu, consultant certificat în somnul bebelușului și al copilului mic, de până la 6 ani, a fost întrebată de gazda emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc, care ar fi momentul potrivit pentru a scoate somnul de prânz al copilului. 

Diana Rațiu a subliniat că renunțarea la somnul de prânz nu trebuie făcută de părinți, deoarece copiii tind să renunțe de la sine, iar acest proces trebuie să țină cont de vârsta copilului. Potrivit expertei, în mod teoretic, majoritatea copiilor renunță la somnul de prânz între vârsta de 3 și 6 ani. Cu toate acestea, începând cu vârsta de 2 ani, copiii pot începe să manifeste tendințe în acest sens. 

„Somnul de prânz al copilului, de obicei, nu trebuie să-l scoatem noi, pentru că și-l cam scoate singur. Trebuie doar să ținem cont de vârstă.

Teoretic, copilul renunță la somnul de prânz între 3 și 6 ani. Dar, de la vârsta de 2 ani, începe să mai aibă tentativa asta în care n-ar mai dormi. Și atunci tu, ca părinte, nu te gândești că e momentul potrivit, pentru că la 2 ani cu siguranță nu e, și încerci să te ții de ritual. Adică: a venit ora prânzului, ora 1:00, hai să mergem să dormim. Copilul, să zicem, nu poate să doarmă sau nu vrea să doarmă. Îi putem oferi ora de liniște. `Stăm o oră în camera ta, încearcă să stai în pat, în fund, cum vrei tu să stai dacă nu poți să stai întins, și hai să ne odihnim un pic. Îți odihnești și piciorușele, și mănunțele. Stăm aici, să mai povestim așa, în surdină`.

Deci, nu renunțăm la ideea de a aduce copilul în dormitor. Cu siguranță poate să fie doar o etapă. Etapă prin care am trecut și eu și prin care trec mulți părinți. Adică, la un moment dat, lucrurile se reașează și copilul începe să doarmă din nou la prânz”, a spus Diana Rațiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Când trimitem copilul să doarmă în camera lui? Diana Rațiu: „Părinții cred că locul în care doarme micuțul are legătură cu atașamentul. E greșit!” / VIDEO

Diana Rațiu: „Depinde foarte mult de nevoia copilului”

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Potrivit consultantului certificat în somnul bebelușului și al copilului mic, atunci când copilul ajunge să aibă o constanță în care nu mai doarme la prânz, este clar că părintele nu mai este necesar să insiste și să încerce să-l culce în timpul zilei. 

După 3 ani, dacă începe să se întâmple constant acest lucru, respectăm efectiv acele zile. Dacă am o zi fără somn de prânz, o iau ca atare. Îmi culc copilul în seara respectivă un pic mai devreme decât de obicei. Teoria spune că după aproximativ 12 ore de când s-a trezit. Adică, dacă s-a trezit la 07:00, seara, în jur de 19:00, mă duc să-l pun la somn, dacă n-a dormit la prânz. Apoi, când o să ajungă el să aibă o constanță în care șase din șapte zile nu mai doarme, e clar că n-are rost să mai insiști și nu-l mai pui la somn și îți vezi de activități.

Aș ajunge în punctul acesta cred că după 4 ani.

Sunt copii care mai dorm la prânz și la 5-6 ani. Depinde foarte mult, la fel, de nevoia copilului. Dacă are o nevoie mare de somn, el doarme și ziua și noaptea foarte bine. Dacă are o nevoie mai scăzută, aș scoate acest somn de prânz și va dormi noaptea 12 ore. Așa ar fi ideal: când își scoate somnul de prânz să doarmă 12 ore noaptea”, a mai precizat Diana Rațiu.

Vezi și Co-sleeping, bed-sharing? Consultant în somn Diana Rațiu: „Asta e realitatea care trebuie spusă, nu băgată sub preș!” / VIDEO

Diana Rațiu: „Important este să fie copilul bine”

SURSA FOTO: freepik.com @glaushkina1

Gazda emisiunii Loredana Iriciuc a întrebat-o pe Diana Rațiu dacă este recomandat „să forțăm” un copil să doarmă la prânz dacă nu a dormit cele 12 ore necesare în timpul nopții. Consultantul în somnul bebelușului și al copilului mic a răspuns că acest lucru depinde de starea sa generală de bine.

„Depinde de vârsta copilului. Dacă are peste 4 ani și doarme 11 ore, alea sunt. Important este să fie copilul bine, să-l vezi că e vesel, energic, că nu s-a schimbat nimic în tonusul lui. Dacă văd că a acumulat un soi de oboseală, pot să-i mai ofer un somn de prânz.

Noi nu trebuie să ne limităm! În momentul în care am scos somnul de prânz, `gata, nu i-l mai ofer niciodată`. La urma urmei și noi adulții mai dormim la prânz, mai ales când ești în vacanță. La ora 1:00, după ce ai stat pe plajă la mare, ce bine intră un somnic la răcoare în cameră de hotel. Și atunci luăm și copilul cu noi.

Deci, nu e o limitare și ceva la care renunț pentru totdeauna. Încerc să ofer atunci când cred că e oportun sau când îl văd obosit.

Sau dacă sunt într-o vacanță unde am mers pe munte, am făcut efort, suntem toți obosiți, hai să încercăm să dormim. Dacă reușești să dormi, bine, dacă nu, nu. Deci, nu-l forțăm!, a conchis Diana Rațiu.

Citește și „Nu putem să ne creștem copiii după tabele!” Diana Rațiu spune la ce semnale trebuie să fim atenți ca să adormim micuțul: „Sunt semne de somn și de oboseală, două lucruri diferite!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel