Capcanele divorțului: Denigrarea unuia dintre părinți sau competiția tacită de a-i satisface toate poftele copilului. Psihologul Renata Iancu trage un semnal de alarmă! / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Psihologul Renata Iancu a subliniat la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc, în ce capcane pot cădea părinții în cazul unui divorț și cum pot avea ele consecințe nedorite asupra dezvoltării copilului.

Atunci când unul dintre părinți se angajează într-o competiție tacită de a-i satisface toate poftele copilului, acesta din urmă poate interpreta greșit situația. De ce? Pentru că, în acel moment, copilul înțelege că poate manipula situația pentru a obține avantaje, folosindu-se de lipsa de coeziune dintre părinți.

„În general copilul îl respectă pe părintele care impune reguli rezonabile. Dar, pentru faptul că părintele care îi face toate poftele, îi permite de asemenea să încalce reguli care sunt impuse de celălalt părinte, nu își dă seama că uneori copilul se pretează la acest joc pentru că înțelege repede că este obiectul unei ”licitații” și capătă beneficii și avantaje pe care de altfel nu le-ar avea, însă acesta încurajează dezvoltarea unor trăsături de caracter pe care le va utiliza mai târziu cu ”antrenorul”.

Așadar, este indicat ca părintele care nu îi face toate poftele copilului să nu se îngrijoreze, să rămână calm, să nu intre în acest joc și să mențină în continuare regulile si limitele utilizate până atunci, pentru că în final copilul va aprecia comportamentul constant al părintelui și atașamentul dintre ei se va consolida”, a spus Renata Iancu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Cum simte copilul divorțul părinților? Renata Iancu: „Abandon, pierdere, tristețe, vinovăție, stigmatizare!” / VIDEO

Renata Iancu: „Dacă mama spune că tatăl este un om rău și este sursa tuturor problemelor, practic copilul asta percepe”

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

O vorbă spune: „copilul este jumătate mamă, jumătate tată”, însă uneori părinții cad în capcana denigrării unuia dintre părinți în fața copilului, fără să își dea seama de consecințele devastatoare asupra acestuia. Psihologul Renata Iancu avertizează că astfel de comportamente pot afecta profund dezvoltarea emoțională a copilului. Problemele nu devin evidente imediat, ci se manifestă mai ales în adolescență. 

„Copilul percepe tensiunea emoțională și se raportează la ea și expresiile pe care le aude, mai ales cele spuse de mamă. Devin practic credințe și sunt foarte importante pentru copil. Dacă mama spune că tatăl este un om rău și este sursa tuturor problemelor, practic copilul asta percepe. El are nevoie de afecțiune și de iubirea mamei, așa că el percepe că ceea ce spune mama este 100% adevărat și nu îl contestă. Din contră, caută să îi facă pe plac, să o mulțumească și ajunge să se comporte urât cu tatăl și să nu aibă încredere în el.

Problema e că aceste semne nu apar în primii ani, ci după pubertate, în adolescență. Când apar, apar cu o doză foarte mare de neîncredere, cu o bivalență a copilului din punct de vedere emoțional, cu o instabilitate, cu o vinovăție mai mereu prezentă pentru că a fost pus de multe ori să aleagă între cei doi părinți și indiferent de ce alegea, el nemulțumea una dintre părți. Vinovăția devine un obicei pentru el și va căuta mereu să le facă pe plac celorlalți, să își cumpere într-o formă sau alta iubirea”, a mai punctat Renata Iancu.

Vezi și Ce traumă se poate crea pentru copil în cazul divorțului părinților? Psiholog Renata Iancu: „Au foarte mare importanță ACESTE aspecte!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

pixel