Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Știți de unde vine obiceiul acestui simbol de Paște? Problema nu este deloc simplă. Sunt cei care o urmăresc din vechile tradiții venite din Germania, unde așa-numitul „Osterhase” (iepurele de Paște) ascunde ouăle, iar apoi îi face pe copiii care se poartă bine să le găsească.
Cea mai fascinantă poveste se referă la o zeitate săsească asociată cu primăvara numită Eostre – sau Ostara, de unde cuvântul pentru Paște în germană, Ostern.
Legenda spune că, într-o după-amiază de primăvară, zeița Eostre, pentru a distra copiii de care era înconjurată, a transformat micuța pasăre pe care o sprijinea pe braț într-un iepure.
Foto: Oliver King/ Pexels
Copiii au fost foarte fericiți de această transformare, dar nu și pasărea, care dimpotrivă a fost întristată de ea. Cei mici i-au cerut apoi zeiței să transforme din nou iepurele într-o pasăre. Între timp însă sosise iarna și zeița, epuizată, nu mai avea capacitatea de a anula vraja. Când a revenit primăvara, zeița Eostre și-a recăpătat puterea și i-a redat păsării forma inițială. De bucurie, pasărea a depus ouă colorate pe care le-a dăruit copiilor și zeiței.
Tradiția de a da ouă colorate a supraviețuit până în zilele noastre, la fel ca și cea a iepurașului de Paște, deși sensul acestui dar s-a schimbat odată cu apariția creștinismului. Ouăle au devenit de fapt simbolul învierii lui Hristos și emblema primăverii ca renaștere la viață nouă.
În credinţa populară au apărut o mulțime de legende legate de datina ouălor roșii. Potrivit unei străvechi legende, la un ospăț al zarafilor evrei după înmormântarea lui Iisus, unde se afla pe masă o supă cu carne de cocoș și ouă fierte, un mesean a spus că Iisus va învia atunci când va reveni la viaţă cocoșul din supă, iar ouăle se vor înroși. Pe dată cocoșul a început a cânta, iar ouăle s-au făcut roșii.
Foto: Roman Odinstov/ Pexels
După o altă legendă, Iisus ar fi fost urmărit la ieşirea din templu dar pietrele care au fost aruncate după el s-au transformat în ouă roșii. De atunci, creștinii, spre aducere aminte, înroșesc ouă de Paști. Se mai spune că după Înviere, o precupeață stătea cu două coșuri de ouă în piața din Ierusalim, iar când un cumpărător, trecând pe lângă ea, a spus „Christos a Înviat”, ea a răspuns că asta se va întâmpla atunci când ouăle din coșuri vor deveni roșii. De îndată ouăle s-au înroşit și s-a păstrat datina de a se face ouă roșii de Paști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Un tată a împărtășit, într-un...
Când copiii noștri ajung la...
Rugăciunile de dimineață și...
Crăciunul este aproape aici...
Temele pentru acasă sunt o...