Care este originea iepurașului de Paște. Între istorie și legendă
Data actualizării:
Data publicării:
Cu siguranță vei fi observat cum, în ultimii ani, pe măsură ce se apropie Paștele, apare adesea un iepuraș drăguț care distribuie copiilor ouă colorate. Și chiar și cele mai prestigioase mărci de ciocolată, pe lângă clasicele ouă, oferă iepurași mici de ciocolată, cu un clopoțel drăguț la gât.

Știți de unde vine obiceiul acestui simbol de Paște? Problema nu este deloc simplă. Sunt cei care o urmăresc din vechile tradiții venite din Germania, unde așa-numitul „Osterhase” (iepurele de Paște) ascunde ouăle, iar apoi îi face pe copiii care se poartă bine să le găsească.

Legenda iepurelui de Paște

Cea mai fascinantă poveste se referă la o zeitate săsească asociată cu primăvara numită Eostre – sau Ostara, de unde cuvântul pentru Paște în germană, Ostern.
Legenda spune că, într-o după-amiază de primăvară, zeița Eostre, pentru a distra copiii de care era înconjurată, a transformat micuța pasăre pe care o sprijinea pe braț într-un iepure.

2. Fotografie... (pexels-oliver-king-4061130_36436300.jpg)

Foto: Oliver King/ Pexels


Copiii au fost foarte fericiți de această transformare, dar nu și pasărea, care dimpotrivă a fost întristată de ea. Cei mici i-au cerut apoi zeiței să transforme din nou iepurele într-o pasăre. Între timp însă sosise iarna și zeița, epuizată, nu mai avea capacitatea de a anula vraja. Când a revenit primăvara, zeița Eostre și-a recăpătat puterea și i-a redat păsării forma inițială. De bucurie, pasărea a depus ouă colorate pe care le-a dăruit copiilor și zeiței.

Sensul creștin

Tradiția de a da ouă colorate a supraviețuit până în zilele noastre, la fel ca și cea a iepurașului de Paște, deși sensul acestui dar s-a schimbat odată cu apariția creștinismului. Ouăle au devenit de fapt simbolul învierii lui Hristos și emblema primăverii ca renaștere la viață nouă.

Credinţe populare despre ouăle roşii

În credinţa populară au apărut o mulțime de legende legate de datina ouălor roșii. Potrivit unei străvechi legende, la un ospăț al zarafilor evrei după înmormântarea lui Iisus, unde se afla pe masă o supă cu carne de cocoș și ouă fierte, un mesean a spus că Iisus va învia atunci când va reveni la viaţă cocoșul din supă, iar ouăle se vor înroși. Pe dată cocoșul a început a cânta, iar ouăle s-au făcut roșii.

3. Fotografie... (pexels-roman-odintsov-6897437_21031000.jpg)

Foto: Roman Odinstov/ Pexels

După o altă legendă, Iisus ar fi fost urmărit la ieşirea din templu dar pietrele care au fost aruncate după el s-au transformat în ouă roșii. De atunci, creștinii, spre aducere aminte, înroșesc ouă de Paști. Se mai spune că după Înviere, o precupeață stătea cu două coșuri de ouă în piața din Ierusalim, iar când un cumpărător, trecând pe lângă ea, a spus „Christos a Înviat”, ea a răspuns că asta se va întâmpla atunci când ouăle din coșuri vor deveni roșii. De îndată ouăle s-au înroşit și s-a păstrat datina de a se face ouă roșii de Paști.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Cele mai frumoase nume de gemeni

Atunci când vine vorba de alegerea numelor pentru gemeni, părinții se află...

5 motive să-ți trimiți copilul într-o tabără de vară

Beneficiile taberelor sunt nenumărate. Acestea îi...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Cum să faci critici constructive copiilor: Câteva exemple utile

Cinci obiceiuri pe care le au copiii puternici emoțional/ FOTO: freepik.com @antonmaster

Cinci obiceiuri pe care le au copiii puternici emoțional

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul temperamentul / FOTO: freepik.com @galinkazhi

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul temperamentul?

Tehnica „sacului”: Un terapeut arată cum să-ți faci copilul să-și facă (în sfârșit!) ordine în cameră / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Tehnica „sacului”: Un terapeut arată cum să-ți determini copilul să-și facă (în sfârșit!) ordine în cameră / VIDEO

pixel