Care este originea iepurașului de Paște. Între istorie și legendă
Data actualizării:
Data publicării:
Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment
Cu siguranță vei fi observat cum, în ultimii ani, pe măsură ce se apropie Paștele, apare adesea un iepuraș drăguț care distribuie copiilor ouă colorate. Și chiar și cele mai prestigioase mărci de ciocolată, pe lângă clasicele ouă, oferă iepurași mici de ciocolată, cu un clopoțel drăguț la gât.

Știți de unde vine obiceiul acestui simbol de Paște? Problema nu este deloc simplă. Sunt cei care o urmăresc din vechile tradiții venite din Germania, unde așa-numitul „Osterhase” (iepurele de Paște) ascunde ouăle, iar apoi îi face pe copiii care se poartă bine să le găsească.

Legenda iepurelui de Paște

Cea mai fascinantă poveste se referă la o zeitate săsească asociată cu primăvara numită Eostre – sau Ostara, de unde cuvântul pentru Paște în germană, Ostern.
Legenda spune că, într-o după-amiază de primăvară, zeița Eostre, pentru a distra copiii de care era înconjurată, a transformat micuța pasăre pe care o sprijinea pe braț într-un iepure.

2. Fotografie... (pexels-oliver-king-4061130_36436300.jpg)

Foto: Oliver King/ Pexels


Copiii au fost foarte fericiți de această transformare, dar nu și pasărea, care dimpotrivă a fost întristată de ea. Cei mici i-au cerut apoi zeiței să transforme din nou iepurele într-o pasăre. Între timp însă sosise iarna și zeița, epuizată, nu mai avea capacitatea de a anula vraja. Când a revenit primăvara, zeița Eostre și-a recăpătat puterea și i-a redat păsării forma inițială. De bucurie, pasărea a depus ouă colorate pe care le-a dăruit copiilor și zeiței.

Sensul creștin

Tradiția de a da ouă colorate a supraviețuit până în zilele noastre, la fel ca și cea a iepurașului de Paște, deși sensul acestui dar s-a schimbat odată cu apariția creștinismului. Ouăle au devenit de fapt simbolul învierii lui Hristos și emblema primăverii ca renaștere la viață nouă.

Credinţe populare despre ouăle roşii

În credinţa populară au apărut o mulțime de legende legate de datina ouălor roșii. Potrivit unei străvechi legende, la un ospăț al zarafilor evrei după înmormântarea lui Iisus, unde se afla pe masă o supă cu carne de cocoș și ouă fierte, un mesean a spus că Iisus va învia atunci când va reveni la viaţă cocoșul din supă, iar ouăle se vor înroși. Pe dată cocoșul a început a cânta, iar ouăle s-au făcut roșii.

3. Fotografie... (pexels-roman-odintsov-6897437_21031000.jpg)

Foto: Roman Odinstov/ Pexels

După o altă legendă, Iisus ar fi fost urmărit la ieşirea din templu dar pietrele care au fost aruncate după el s-au transformat în ouă roșii. De atunci, creștinii, spre aducere aminte, înroșesc ouă de Paști. Se mai spune că după Înviere, o precupeață stătea cu două coșuri de ouă în piața din Ierusalim, iar când un cumpărător, trecând pe lângă ea, a spus „Christos a Înviat”, ea a răspuns că asta se va întâmpla atunci când ouăle din coșuri vor deveni roșii. De îndată ouăle s-au înroşit și s-a păstrat datina de a se face ouă roșii de Paști.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...

Tot mai mulți părinți aleg acest prenume pentru fetițele lor

În alegerea numelui pentru un copil, mulți părinți...

Tradiții și legende de Sânziene

Pe 24 iunie, calendarul românesc marchează o zi cu dublă semnificație, una...



Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

pixel