Ești un părinte „pe termen scurt” sau „pe termen lung”? Psihologii explică diferența și cum îți influențează copilul
Fie că este vorba despre un copil mic care învață să vorbească sau despre un puști mai mare dornic să învețe lucruri noi, aceste cărți pot face minuni în dezvoltarea lor.
De ce sunt atât de valoroase? Ei bine, ilustrațiile vorbesc de la sine. Când un copil vede imagini vibrante și colorate, imediat își pune întrebări despre ce se întâmplă în acele desene.
Poate că personajul din carte poartă o pălărie uriașă și își ia un zbor cu un balon cu aer cald – cum poate face asta? Poate că animalele din junglă vorbesc între ele – dar cum se înțeleg, oare? Cărțile ilustrate sunt portaluri către lumi fantastice care îi ajută pe copii să-și pună imaginația la muncă.
Un alt motiv pentru care aceste cărți sunt atât de eficiente în stârnirea curiozității este faptul că poveștile din spatele ilustrațiilor sunt adesea pline de mesaje ascunse și lecții valoroase.
Copiii încep să întrebe: „De ce face personajul ăsta?”, „Cum se întâmplă lucrul ăsta?” sau „Cum pot și eu să fac asta?”.
Asta înseamnă că ei nu doar că învață despre lumea din jurul lor, dar încep să își pună întrebări mai profunde despre viață, despre comportamente, despre relații și despre cum funcționează lucrurile.
SURSA FOTO: Freepik.com@pixel-shot.com
Dacă vrei să le stârnești și mai mult curiozitatea, încearcă să transformi lectura într-o experiență interactivă. În loc să citești doar cu voce tare, întreabă-l pe micuț ce crede că se va întâmpla în continuare sau ce ar face el în locul unui personaj.
Aceasta poate să devină o discuție captivantă, în care copilul își va folosi imaginația și va deveni mult mai implicat în poveste.
Cărțile ilustrate nu doar că stimulează curiozitatea, dar și abilitățile de observație ale copiilor. De multe ori, aceștia vor observa detalii pe care noi, ca adulți, le-am putea rata.
Poate că o fetiță dintr-o poveste își schimbă expresia facială sau un obiect din fundal ar putea să fie relevant pentru evoluția acțiunii. Întrebările care vin de la copii după ce studiază o imagine pot fi uimitoare și îți pot arăta cum gândesc ei despre lume.
Citește și Importanța îmbunătățirii înțelegerii lecturii la copii pentru a le spori inteligența
Astfel, cărțile ilustrate sunt un mod fantastic de a stimula curiozitatea și imaginația unui copil.
Ele deschid o lume plină de posibilități și întrebări, iar prin simpla act de a citi și a explora aceste povești vizuale, copiii învață, se dezvoltă și devin mai curioși despre tot ce îi înconjoară. Așa că, data viitoare când îți dorești să le aprinzi curiozitatea, adu o carte ilustrată și lasă imaginația să zboare!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum cresc copiii și ce fel de...
Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...
Fiecare mamă cunoaște acea...
Disciplinarea unui copil poate fi o provocare, dar nu...
Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...